kosttilskud.dk

 

Vitaminer fremmer livskvaliteten


De 13 kendte vitaminer hjælper ikke kun mod allerede kendte mangelsygdomme. Ny forskning peger på, at vitaminindtaget og vitaminbalancen kan have stor effekt på vores generelle sundhed. På kosttilskud.dk finder du relevante oplysninger om vitaminer.

Et sundt liv med vitaminer

Billede af sund pige - vitaminer fremmer livskvalitetEt sundt liv er et vitamin liv. Vitaminer har langt større betydning og effekt for vores sundhed, end man hidtil har troet. Det viser den nyeste forskning indenfor området. For nyligt var de førende vitaminforskere samlet i København til en tre dages konference med 183 deltagere fra 32 lande. Her blev der fremlagt ny forskning der indikerer, at de 13 kendte vitaminer ikke bare hjælper os mennesker mod mangelsygdomme, de har også betydelig effekt på vores generelle sundhed.

“Fokus i vitaminforskningen er ved at skifte fra de livstruende mangelsygdomme over til, at vitamine også har indvirkning på mange af kroppens funktioner” siger seniorforsker Jette Jakobsen fra DTU fødevarer. Hun har været initiativtager til vitamintopmødet, der blev afholdt på DTU i slutningen af maj måned.

Vitaminer blev oprindeligt opdaget ved, at folk, der fik for få vitaminer, fik mangelsygdomme. For lidt K-vitamin påvirker eksempelvis blodets evne til at størkne. Mangel på C-vitamin kan give skørbug, og mangel på D-vitamin kan hos børn forårsage engelsk syge.

På konferencen blev der fremlagt nye hollandske studier, der peger på, at K-vitamin ikke kun har betydning for blodets evne til at størkne. Det har desuden indflydelse på knogler og reguleringer af celledelinger, ligesom det nedsætter risikoen for forkalkning.

Nye studier viser at vitaminer fremmer livskvaliteten

Andre undersøgelser viser, at D-vitamin ikke kun modvirker, at børn får engelsk syge, det nedsætter også risikoen for fald og efterfølgende knoglebrud hos ældre, ved at styrke deres knogler. Samtidig viser helt nye danske studier, at D-vitamin påvirker kroppens immunforsvar. D-vitamin kaldes også sol vitamin, da det findes i solstråler.

I tidligere vitamin test er det kommet frem, at C-vitamin påvirker kroppen på andre måder end hidtil antaget. Dyreforsøg viser således, at et lavt C-vitamin indhold i nyfødtes blod kan påvirke udviklingen af hjernen negativt. 

“De nye forskningsresultater viser, at vitaminforskningens fokus har flyttet sig. Det er dog vigtigt at slå fast, at de nye resultater endnu ikke giver tilstrækkelig anledning til at rykke ved de eksisterende anbefalinger om dagligt indtag af de forskellige vitaminer” siger Jette Jakobsen. Klik på linket hvis du vil læse mere om vigtigheden af vitaminer.

Her er de vigtigste vitaminer

Se listen over vitaminernes funktioner, og hvilke du skal være opmærksom på for at være vitamin sund.

Vitamin A: Nødvendig for syn, appetit, vækst og smag. Findes i lever, fiskeolie, gulerødder, grønkål og mælkeprodukter.

Vitamin B1: Har betydning for fordøjelse, nervesystem, muskler og hjerte. Findes i gær, fuldkornsmel, ris og svinekød.

Vitamin B2: Har betydning for vækst, hud, hår og negle. Findes i Mælk, lever, gær og ost.

Vitamin B6: Forebygger hud- og nerveproblemer. Findes i kål, oksekød og æg.

Vitamin C: Har betydning for immunforsvaret. Findes i grønt.

Vitamin D: Nødvendig for kroppens omsætning kalk og fosfat. Findes i fisk, æg og solstråler.

Vitamin E: En stærk antioxidant der muligvis hjælper med at holde huden ung. Findes eksempelvis i broccoli og rosenkål.