kosttilskud.dk

Slankepiller der virker – fup eller fakta


Drømmen om det lette vægttab med slankepiller, har eksisteret i hundrede år. Måske endda længere, men tidligere i historien var det slanke skønhedsideal ikke eftertragtet. 

I fortiden måtte kvinder gerne være barmfagre og have noget på sidebenene. Det vidnede om velstand! Siden efterkrigstiden er mad blevet overflod i den vestlige verden, og skønhedsidealet om den helt slanke kvinde opstod i 60’erne. 

DNP

Allerede i 30’erne eksperimenterede man med det dødsensfarlige stof DNP (dinitrophenol), som slankemiddel til kvinder. DNP er et pesticid – en såkaldt cellulær unkobler. Det virker ved at energi bliver omsat til varme. Så des mere kulhydrat du indtager, des varmere bliver du. DNP resulterede i flere dødsfald og hjerneskader hos de overophede kvinder. Endvidere mistænker man DNP for at ødelægge kvinders reproduktionsevne. 
dnp

Amfetamin

Sideløbende begynde man at eksperimentere med forskellige amfetaminderivater. Denni ide har bestået siden 30’erne, og er stadig det slankemiddel, der i dag medfører det største og mest effektive vægttab. Professionelle bodybuildere, modeller og andre skaffer sig det ret ekstreme stof illegalt via det sorte marked. Amfetamin-derivaterne har naturligvis en masse utilsigtede bivirkninger. Det er en stor belastning for kredsløbssystemet og kan medføre både angst, depression og ikke mindst stærk afhængighed. 

Ephedrin

En af de mildere amfetaminlignende stoffer er Ephedrin. Efedrin er den dag i dag, nok den mest efterspurgte slankepille, på det sorte marked. Ephedrin sænker appetitten markant, og sætter forbrændingen i vejret. Endvidere så giver Ephedrin et boost i energi – så folk kan træne længere og ved højere intensitet. 
efedrin

Letigen

I 90’erne var den berømte slankepille Letigen yderst populær. Det var en såkaldt ECA stack, bestående af koffein, aspirin og efedrin. Letigen blev udskrevet til titusindvis af kvinder, men igen var der en bagside. Efter flere tilfælde med slagtilfælde og pludselige dødsfald, blev Letigen i 2001 taget af markedet. 

Hvad er der så tilbage af slankepiller der virker?

Det er stærkt begrænset hvilke slankemidler, der i Danmark må markedsføres som værende slankepiller. En af dem er Glucomannan [Wiki her]- et fiberstof, der absorberer 10 gange des egen vægt i vand, og tager en masse plads i maven. Endvidere har det beviseligt en kolesterolsænkende effekt. Endvidere er der en del receptpligtige slankepiller. En af de mere spændende er Xenical/Orlistat – et stof, der hæmmer optagelsen af fedt fra tarmen.  
Uden recept kan købes en masse forskellige typer af slankepiller. Fælles er at de forsøger at efterligne den såkaldte ECA stack. De indeholder typisk koffein og capsaicin –  den aktive ingrediens i Chilli. 

Fælles for alle slankepiller – uanset om det er DNP eller bare koffein, så gælder det, at der INGEN mirakelmidler findes. Ingen slankepiller giver et varigt vægttab, og ingen slankepiller giver et dramatisk vægttab uden samtidig at kombinere med øget aktivitetsniveau og en begrænsning i kalorieindtag. Stærke markedskrafter vil selvfølgelig gerne have folk til at tro noget andet, men sådan forholder det sig ikke. 

Fortsættelse følger . . .