Proteinkuren er en effektiv måde at opnå vægttab på. Sammenlignet med fedt og kulhydrat har protein to vigtige egenskaber, som er værdifulde, når du skal tabe dig.
Spiser du for eksempel 100 kcal fra en proteinrig kost, så bliver du meget mere mæt, end hvis du havde spist 100 kcal fra kulhydrat eller fedtrige spiser. Når man bliver godt mæt, så mister man lysten til at spise for meget, og man nedsætter helt automatisk sin kalorieindtagelse.
Protein øger fedtforbrændingen
Når du spiser 100 kcal protein, øges forbrændingen med op til 30 kcal, mens hvis du spiser fedt, stiger forbrændingen kun med 1-2 kcal, og efter kulhydrat med 5-10 kcal. Så protein mætter bedre og øger forbrændingen, samt bidrager tilsammen til, at du opnår et nemmere og hurtigere vægttab.
Proteinrige fødevarer er al slags kød, husk blot på at 2 benede dyr, samt fisk er nemmere at fordøje end de 4 benede.
Også mejeriprodukter kan være meget proteinrige. Mejeriprodukterne har imidlertid også en anden vigtig egenskab, som proteinkuren udnytter. Kalken (kalcium) i mejeriprodukterne binder noget af fedtet fra maden, du spiser nede i din tarm. Kalk og fedt bindes nede i din mave sammen til en uopløselig masse, som fordøjelsesenzymer ikke kan angribe og nedbryde. Så resultatet er, at fedtet passerer ufordøjet igennem mave-tarmkanalen og lige ud i toilettet. Det er ikke så voldsomt, at man lægger mærke til det. Måske omkring 4-6 gram fedt om dagen, men det er nok til, sammen med proteinens virkning på mætheden og forbrændingen, at gøre den til en effektiv metode at sikre, at så få kalorier som muligt ender på sidebenene.
Hvad består proteinkuren af?
En veltilrettelagt protein kur vil medføre betydelige resultater. De proteinkilder, du bør vælge imellem er al slags magert kød, dvs. skaldyr, fisk, fjerkræ, vildt, magert svine-, kalve og oksekød. Også gerne lammekød og anden slags kød, men husk, at det er vigtigt, at det er magert, så du ikke får indtaget for meget fedt.
Du skal også have flere af de magre mejeriprodukter. De er også proteinrige og indeholder kalcium, der binder noget af fedtet. De magre mejeriprodukter er først og fremmest skummetmælk, minimælk, kærnemælk, fedtfattige yoghurter og andre surmælksprodukter. Du kan også gå efter mager ost og andre forskellige mejeriprodukter, der er gode at bruge i madlavningen. Du skal blot huske at kigge på næringsindholdet. Her kan du også få en ide om, hvad fedtindholdet er i fødevaren. Der er også lækre proteinrige fødevarer fra planteriget, såsom linser og bælgfrugter (bønner, kikærter mm.), der er superlækre i forskellige retter.
Ønsker du mere inspiration til kure, der er rige på protein, vil Atkinskuren muligvis interessere dig.
Og ellers kan du læse mere om, hvad Fødevarestyrelsen anbefaler. Her er kosten mere varieret, men der er forsat lagt vægt på fedtfattige og miljøvenlige fødevarer.
👉 Læs om de 7 kostråd her.
Proteinkuren er videnskabelig dokumenteret på Institut for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.