kosttilskud.dk

Proteinkuren


Proteinkuren er en effektiv måde at opnå vægttab på. Sammenlignet med fedt og kulhydrat har protein to vigtige egenskaber, som er værdifulde, når du skal tabe dig.

Spiser du for eksempel 100 kcal fra proteinrig kost, så bliver du meget mere mæt, end hvis du havde spist 100 kcal fra kulhydrat eller fedtrige spiser. Når man bliver godt mæt, så mister man lysten til at spise for meget, og man nedsætter helt automatisk sin kalorieindtagelse.
proteinkuren

Protein øger fedtforbrændingen

Når du spiser 100 kcal protein, øges forbrændingen med op til 30 kcal, mens hvis du spiser fedt, stiger forbrændingen kun med 1-2 kcal, og efter kulhydrat med 5-10 kcal. Så protein mætter bedre og øger forbrændingen og bidrager tilsammen til, at du opnår et nemmere og hurtigere vægttab.

proteinkuren hjælper med vægttabProteinrige fødevarer er al slags kød. Men også mejeriprodukter er meget proteinrige. Mejeriprodukterne har imidlertid også en anden vigtig egenskab, som proteinkuren udnytter. Kalken (kalcium) i mejeriprodukterne binder noget af fedtet fra maden, du spiser,  nede i din tarm. Kalk og fedt bindes nede i din mave sammen til en uopløselig masse, som fordøjelsesenzymer ikke kan angribe og nedbryde. Så resultatet er, at fedtet passerer ufordøjet igennem mave-tarmkanalen og lige ud i toilettet. Det er ikke så voldsomt, at man lægger mærke til det, måske ekstra 4-6 gram fedt om dagen. Men det er nok til, sammen med proteinens virkning på mæthed og forbrænding, at gøre den til en effektiv metode til at sikre, at så få kalorier som muligt ender på dine sideben.

Hvad består proteinkuren af?

En veltilrettelagt protein kur vil medføre betydelige resultater. De proteinkilder, som du skal til at vælge imellem, er al slags magert kød, dvs. skaldyr, fisk, fjerkræ, vildt, magert svine-, kalve og oksekød. Men også gerne lammekød og anden slags kød. Men husk, at det er vigtigt, at det er magert, så du ikke får for meget fedt med ind. Du skal også have flere af de magre mejeriprodukter, de er også proteinrige og indeholder kalcium, der binder noget af fedtet. De magre mejeriprodukter er først og fremmest skummetmælk, minimælk, kærnemælk, fedtfattige yoghurter og andre surmælksprodukter, samt mager ost og forskellige mejeriprodukter, der er gode at bruge i madlavningen. Der er også lækre proteinrige fødevarer fra planteriget, såsom linser og bælgfrugter (bønner, kikærter mm.), der er superlækre i forskellige retter.

Ønsker du mere inspiration til kure, der er rige på protein, vil Atkinskuren muligvis interessere dig. 

Proteinkuren er videnskabelig dokumenteret på Institut for Human Ernæring, Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet.