kosttilskud.dk

 

Hvad er proteiner?


Protein er opbygget af et større antal aminosyrer. Proteiner er komplekse sammensætninger, der består af mindre dele, der kaldes aminosyrer.
Der er tyve forskellige aminosyrer, der kan kombineres på mange måder, for at danne de tusinder af forskellige proteiner din krop har brug for.

Af disse tyve aminosyrer kan din krop selv fremstille 11. De resterende 9 er nødt til at blive tilført via din kost og de kaldes derfor de essentielle aminosyrer.Når man indtager protein, vil fordøjelsessystemet nedbryde det til de amino syrer, det består af.

De ophobes, ogkroppen kan trække på dem, når den skal sammensætte de proteiner den har brug for til at danne væv og reparere. Hvis kroppen mangler en bestemt aminosyre, eller der er så lidt af den tilbage, at det protein kroppen har brug for ikke kan bygges, så vil kroppens væv begynde at blive nedbrudt i stedet.

Protein kan også fåes som kosttilskud. Protein som kosttilskud fås fra flere forskellige proteinkilder, som eksempelvis risprotein, ærteprotein og sojaprotein. Kosttilskud med protein kan med fordel anvendes i perioder, hvor man har ringe appetit, ustabile kostvaner eller i forbindelse med en slankekur.

Spiser man varieret og sundt vil kroppens behov for næringsstoffer normalt bliver dækket gennem kosten. Mange mener også at kosttilskud med protein kan have nytte hvis man styrketræner.

Man kan se anbefalinger om indtag af proteiner på offentlige myndigheders hjemmesider.  I definitionen af protein lægges der vægt på, at protein består af en sammensætning af et større antal aminosyrer