Protein gør dig skarp, slank og sikrer at du bevarer styrken når du bliver gammel På kosttilskud.dk finder du masser af information om protein.
I denne artikel redegøres der for resultaterne af en forholdsvis ny undersøgelse. Ifølge et hold forskere fra Københavns Universitet er der god grund til at spise mere protein end de offentlige myndigheder anbefaler.
Et større indtag af proteiner gavner både fysisk og mentalt. Hvem vil ikke gerne være lidt kvikkere i hovedet? Eller undgå at tage på? Ifølge et dansk forskerhold er der tæt sammenhæng mellem protein og sundhed. Dansk forskning viser nemlig, at der er mindst tre gode grunde til at spise mere protein: Det kan forbedre den mentale præstationsevne, det gør det lettere at holde vægten og det hjælper til at bevare sin fysiske styrke i alderdommen.
Proteiner er livsnødvendige næringsstoffer, der bl.a. bruges til at opbygge muskler, hormoner, antistoffer og enzymer. Madens proteiner stammer især fra kød, fisk, fjerkræ, mejeriprodukter og æg. Hvis man ikke får nok protein i kosten, vil det forringe ens immunforsvar og muskelfunktion. Den officielle anbefaling er, at 10-20 pct. af energien i kosten skal være fra protein. I gennemsnit får danskerne omkring 14 pct. af energien fra protein – altså inden for det anbefalede. Denne mængde er i praksis nok til at vedligeholde kroppens proteinbalance.
Men ét er at være i balance – noget andet er, om man kan have gavn af at spise mere protein. Ifølge PhD studerende Lene Holm Jakobsen, fra Københavns Universitet, er der flere gode grunde til at spise flere proteiner. Fremfor alt er det vigtigt at kroppen får tilstrækkeligt med proteiner til at vedligeholde sin funktion.
Forskeren fremhæver samtidig, at et øget proteinindtag kan have en gavnlig effekt i mindst tre henseender:
Protein er årsag til en hurtigere reaktionstid
Måltidsstudier har vist, at et højt indtag af protein forbedrer den kognitive funktion, dvs. hjernens evne til tænkning, læring og reaktionstid. Lene Holm Jakobsen har lavet et studie med unge, mandlige studerende, som i en periode fik hhv. 15 og 30 energiprocent fra protein. I praksis fik de især meget magert kød. Før og efter studiet blev bl.a. deres kognitive funktion målt ved en række opgaver, hvor de unge lynhurtigt skulle tage stilling til, om de skulle trykke eller ikke trykke på en tast som svar på opgaverne. Ifølge Lene Holm Jakobsen var der tydelige indikatorer som pegede på at protein havde effekt: ”Vi har målt deres reaktionstid og hvor mange fejl de lavede. Resultaterne er endnu ikke gjort endeligt op, men en foreløbig analyse af data tyder på, at det høje proteinindtag forbedrer reaktionstiden”.
Protein gør det lettere at holde vægten
En anden god egenskab ved protein er, at det mætter godt og øger stofskiftet. Forskerne hævder således at der er sammenhæng mellem protein og vægttab. Et højt indhold af protein i kosten er derfor godt, hvis man vil tabe sig og holde vægten. Det er bl.a. vist i et forskningsprojekt, hvor en gruppe overvægtige først blev sat på en otte ugers pulverkur for at tabe sig. I gennemsnit tabte de sig 12 procent i løbet af kuren. Konklusionen var altså, at de der havde spist meget protein, langt bedre kunne holde deres vægttab.
Protein sikrer at du bevarer styrken i alderdommen
Som det tredje eksempel på en god effekt af et højt proteinindtag nævner Lene Holm Jakobsen, at det kan reducere tabet af muskelmasse hos gamle. Hendes påstand er således at der er sammenhæng mellem protein og alderdom. Som en naturlig del af aldringen sker der en omfordeling af muskelmasse og fedtmasse i kroppen, så man får mindre muskelmasse og mere fedtmasse. Her viser ernæringsforskningen, at hvis ældre mennesker spiser mere protein end anbefalet, får de et bedre funktionsniveau. Den danske undersøgelse viser således at et øget proteinindtag kan have positive effekter i forhold til alderdom, vægttab samt reaktionstid.