kosttilskud.dk

 

Mozart effekten


Myten om ”the Mozart effect” lever i bedste velgående. Her på kosttilskud.dk har vi valgt at bringe en artikel om emnet, så du får mulighed for at få lidt af vide om, hvad det går ud på og eventuelt prøve det af, hvis du tror, du vil kunne få gavn af mozart effekten.

Den berømte amerikanske psykolog Howard Gardner, manden bag teorien ”De 7 intelligenser”, mener at musikken er én af de syv intelligenser. Det er videnskabelig bevist, at musik kan påvirke eller stimulere hjernen til at arbejde bedre. Det er dog vigtigt at slå fast, at der på nuværende tidspunkt ikke er beviser for at Mozart effekten virker. Vi kan kun læne os op ad alle de gode resultater, folk rundt omkring i verden har opnået med musikken.

Historien bag Mozarteffekten
I 1993 foretager tre amerikanske neurobiologer det første eksperiment med at stimulere intelligensen med musik. Forsøgspersonerne er en gruppe collegestuderende. De skulle løse tre opgaver hver især. Inden den første opgave havde de lyttet til en Mozart symfoni, anden opgave til 10 minutters afslapningsmusik og den sidste opgave, havde de siddet 10 minutter i stilhed. Den opgave hvor de klarede sig bedst, var den, hvor de havde lyttet til Mozart inden.
Man har lavet flere eksperimenter, bl.a. med rotter, hvis intelligens blev positivt påvirket af at lytte til Mozart. De såkaldte Mozart rotter havde lettere ved at finde vej rundt i en labyrint, når de forinden havde lyttet til Mozart!

Mozart for børn
Studier har vist, at Mozart for børn har en effekt på den intellektuelle og kreative udvikling af børn. Man mener, at øret er det første sanseorgan, der udvikles i livmoderen. Allerede i fosterstadiet ligger den lille ufødte og lytter. Her kan den kommende mor allerede kommunikere med sit barn via musikken. Musik, som stimulerer det ufødte barn, og som har en gavnlig effekt på udviklingen af barnets intelligens. Den smukke og blide musik vil også stimulere babyer og større børn til kreativ og aktiv leg, samt til en rolig rytmisk søvn.

Mozart effekten til voksne
Voksne kan, som ovenfor beskrevet, også få gavn af Mozart effekten. Den kan virke afslappende på os, visse symfonier aktiverer hjernens højre halvdel, og er god til f.eks. baggrundsmusik ved kreative stunder, andre symfonier forbinder sprog og musik, og er særdeles sund for udviklingen af hjernen. The mozart effect kan stimulere din hjerne, så hvis du lytter til musikken, inden du går i gang med en skriftlig opgave eller lignende, vil du kunne koncentrere dig langt bedre. Den vil simpelthen stimulere din intelligens og forbedre dine præstationsevner. (amazon link: Music for the Mozart Effect, volume 1, Strengthen the Mind)

Overlæge og professor dr. med Lars Heslet har skrevet artiklen ”Vores musikalske hjerne”, som også omhandler Mozart effekten og artiklen kan læses på nettet. Han kommer med en forklaring på, hvorfor Mozarts musik har en så stærk påvirkning af hjernen både hos mennesker og dyr.

Vi håber, at vi har bidraget til at udvide din horisont, så også du, og måske dit barn, kan få glæde af Mozart effektens mange fordele.