kosttilskud.dk

 

Kosttilskud til Vegetarer


At du er vegetar kan betyde, at du mangler det vigtige B12-vitamin. Det kan derfor være nødvendigt at du tager kosttilskud for vegetarer. Et godt råd er, at du får målt indholdet af B12-vitamin, homocystein og folinsyre i dit blod, før du begynder at tage kosttilskud.

Veganere og vegetarer har brug for kosttilskud

Mange vil understrege at vegetarer- og veganers ernæring kan have en klar helbredsmæssig fordel, da den typisk naturligt vil indeholde mere af f.eks. fibre, komplekse kulhydrater, antioxidanter og C-vitamin end en gennemsnitsdanskers kost, og det er på en vegetarkost langt lettere at opfylde kostanbefalingerne om at spise min. 600 gram frugt og grønt om dagen. En række undersøgelser har da også peget på, at vegetarkost kan give klare sundhedsmæssige fordele og væsentligt reducere risikoen for en række sygdomme, bl.a. fedme, hjerte-kar-sygdomme, blodpropper, diabetes og visse typer af kræft.

Ikke desto mindre er der flere næringsstoffer og ernæringsfaktorer som vegetarer kan komme til at mangle på grund af deres kostsammensætning. Som, nævnt indledningsvist, så kan vegetarer komme i underskud af B12-vitaminet. Derudover er der flere andre væsentlige næringsstoffer som vegetarer kan mangle. Listen nedenfor er ikke komplet, men indikerer hvilke stoffer som vegetarer kan komme til at mangle. Vegetarer kan med deres kost komme i underskud af:

  • Svovl
  • Selen
  • Zink 

Vegetarer er også i risiko for at komme til at mangle de livsvigtige fedtsyrer, blandt andet omega-3-fedtsyrer, hvis de ikke spiser fisk eller eksempelvis nødder. Så det er især veganere, de er i fare for at mangle omega-3-fedtsyrer. Ligeledes er det i Ugeskrift for Læger blevet fastslået, at det er vigtigt at vegetarer, som ammer sørger for at indtage kosttilskud til vegetarer.

Kosttilskud er vigtigt for vegetarer med spædbørn

Veganer spædbørn har risiko for livstruende vitamin B12-mangel. Det skyldes, at der er risiko for en mangelfuld dækning af vitaminer og mineraler i den normale veganerkost. Kosttilskud til veganere kan være løsningen på problemet.

Ammende mødre som er vegetarer, eller i særdeleshed veganere, risikerer at give deres børn alvorlige skader, som eksempelvis skader på hjernen på grund af vitamin B12-mangel. Det skriver Ugeskrift for Læger. Vitamin B12 går ind og påvirker blodet på flere måder, blandt andet da det er med til at sætte gang i celledelingen af både røde og hvide blodlegemer. 

Ifølge Læge Kasper Roed fra Rigshospitalets Epidemiklinik sættes denne proces i stå, hvis man ikke får nok B12-vitaminer. Det kan resultere i blodmangel som i værste fald kan gøre, at der ikke kommer nok ilt til de livsvigtige organer.

Kost tilskud til vegetarer kan vende denne udvikling. Ifølge Ugeskrift for Læger kan problemet imødekommes ved at tage et B12-kosttilskud. Dermed kan børn i 10 måneders alderen, der er blevet diagnosticeret med B12-mangel, udvikle sig normalt. Var de diagnosticeret bare tre måneder senere, i 13 måneders alderen, så er risikoen for varige skader trods behandling markant større.  

Derfor er det vigtigt, at vegetarer og veganere er opmærksomme på, at de måske ikke får tilstrækkelig B12-vitamin i kosten, og derfor har behov for et kosttilskud. Voksne er længere tid om at udvikle symptomer på mangel på vitamin B12, da de som regel har reserver ophobet i leveren. Derimod er spædbørn helt afhængige af, at moderen under graviditeten sørger for at opbygge et lager hos dem, da der ikke er meget B12-vitamin i modermælk. Bliver man født med små reserver og fra at have fået modermælk, går direkte videre til veganerkost, så har barnet risiko for at udvikle mangel på B12 vitamin.  

Du kan læse mere om det at være vegetar og veganer og dets betydning for din sundhed flere steder på nettet. Er du veganer anbefaler vi, at du kigger forbi veganer foreningens hjemmeside Vegana.