kosttilskud.dk

 

Kapsler med afføring undersøgt som middel til vægttab


Kan afføring fra en slank person hjælpe en overvægtig med vægttab? Dette kan vi måske snart få en afklaring på. Forskere i USA går i gang med et klinisk forsøg, som skal afklare hvorvidt “fæces mikrobio transplantation” (FMT) kan medføre vægttab.

Bare lyden af førnævnte vil fremkalde opkast lignende reaktioner hos de fleste.

piller med afføring til vægttab

Dette forestående forsøg, som bliver ledet af Dr. Elaine Yu fra Massachusetts General Hospital, involverer at tage frysetørret afføring og proppe det i en pille.

Mikroberne i vores tarm, også kaldet mikrobiomer, spiller en del roller i vores krop – lige fra at hjælpe os med at nedbryde mad, til påvirkning af vores metabolisme, vores humør, og endda opførsel. I løbet af de seneste år er det ligefrem blevet undersøgt, om det er muligt at tarmbakterierne kan have en indflydelse på vores kropskomposition. Med overvægt og fedme som værende en global pandemi, så er idéen værd at undersøge.

For få år siden kiggede forskere på tvillingemus, som ikke var synkrone når det kom til overvægt. Dermed sagt at den ene var slank, mens den anden var overvægtig.

Når man gav bakteriefrie mus mikrober fra den overvægtige mus medførte det en øgning i både fedt og vægt – og resulterede i en ændring i metabolismen, som typisk er forbundet med overvægt og fedme.
En interessant oberservation var, at ved at sætte en tvillingemus som indeholdt bakterier fra en overvægtig tvilling sammen med andre mus som indeholdt bakterier fra en slank tvilling, så forhindrede det musen med “de fede” bakterier i at øge vægten.

Sidste år blev det rapporteret, at en kvinde kort efter at have fået foretaget en fæces transplantation, hvor hendes egen datter var donor, oplevede en pludselig og drastisk vægtøgning. Det vist sig at hendes datter havde en BMI væsentligt over normalen.
Det kunne dog ikke bekræftes om det var selve bakterie-transplantationen der lå til grund for vægtøgningen. Det var en uheldig konsekvens af det oprindeligt succesfulde forsøg, som gik ud på at bekæmpe en tilbagevendende bakterieinfektion i modtagerkvindens mave-tarmsystem.

Alt i alt kan man sige, at der er nok videnskab på området i skrivende stund, til at det er et forsøg værd at undersøge emnet yderligere. Medio marts i år er forsøget planlagt med deltagelse af rundt regnet 20 overvægtige patienter, som vil blive tilfældigt udvalgt til at indtage piller indeholdende afføring eller placebo.

Forsøget ventes at forløbe over en 12-ugers periode, hvor forskere vil dokumentere alt fra vægtændringer til kropskomposition og insulinresistens.

Kunne det ikke være skønt, hvis vi i fremtiden kunne få “bæ-piller” fra slanke mennesker på recept, og på den måde nemt og bekvemt tabe os? 

Hvis du er typen, der tænker HEY – Jeg vil da gerne spise afføring for at tabe mig – så er Denne artikel måske noget for dig? Effektiv men kontroversiel vej til hurtigt vægttab