kosttilskud.dk

 

Nyt Studie: Overvægt hos børn kan skyldes for lidt søvn og ingen morgenmad!


Nyere forskning i overvægt ved University College London viser at:

  • Rygning under graviditeten
  • Børn der springer morgenmaden over
  • Manglende faste sengetider samt generel mangel på søvn

Alle er faktorer, som er medvirkende til at forudsige, hvorvidt et barn vil blive overvægtigt eller ej.

rygning under graviditet

Forskningen lægger tryk på, at alle faktorer kan modvirkes, hvis man hurtigt og effektivt ændrer dem. Hvilket giver muligheden for at bremse udviklingen af overvægt hos børn.

Forskningsartiklen, som blev publiceret i US journal Pediatrics, er Storbritanniens første forskning inden for området omkring udviklingen i body mass index (BMI) i et barns første 10 leveår – og herunder at undersøge de livsstilsfaktorer, som menes at kunne forudsige vægtøgning.

Det at være overvægtig hænger sammen med barnets generelle mentale helbred, som kan udvikles gennem ungdommen og helt ind i det voksne liv.

Det at have et ringere mentalt helbred og hermed et ringere psykosocialt velbefindende medfører lavt selvværd, ulykkelighed, ligesom anden risikoadfærd såsom rygning og alkoholindtag statistisk set eskalerer.

Forskningen er baseret på Millennium Cohort Study, som er et studie af de fødte børn i 19.244 familier i Storbritannien i perioden september 2000 til januar 2002. Data i form af vægt og højde på børnene er indsamlet mens børnene var henholdsvis 3, 5, 7, og 11 år gamle.

Forskerne benyttede sig af observationsstudier, som ikke tillader strenge konklusioner mellem årsag og effekt. Ikke desto mindre er resultaterne baseret på data fra tusindvis af børn, hvilket gjorde forskerne i stand til at tage højde for mange variable og dermed faktorer, som kunne have indflydelse på udviklingen af børns vægt.

“Det er velkendt at børn med kraftige eller overvægtige mødre har større tendens til selv at blive overvægtige. Sandsynligvis grundet det fedmefremmende miljø samt mulige genetiske præ-dispositioner som fremmer sandsynligheden for overvægt.” udtaler forskningsleder Professor Yvonne Kelly (UCL Epidemiology and Public Health).

“Dette studie viser, at ændrede rutiner – eksempelvis i form af uregelmæssigt søvnmønster og manglende morgenmad, kan påvirke vægtøgningen gennem øget appetit og øget forbrug af kalorieholdige fødevarer. Disse fund understreger behovet for ændrede rutiner og strategier rettet mod faktorer som påvirker øgningen af BMI.”

mangel på søvn medfører overvægt

Rygning under graviditeten har tidligere været sammenkoblet med en højere risiko for at få et overvægtigt barn – dette muligvis grundet en kobling mellem at udsætte fosteret for føtal tobak og hermed påvirkning af spædbarnets motorik, hvilket kan være en udviklingsmæssig vej ud i øgningen af BMI.

Studiet afslørede 4 mønstre i vægtøgning. Størstedelen af børnene, 83.3 %, havde en stabil ikke-overvægtig BMI, mens 13.1 % havde en moderat forhøjet BMI. En mindre gruppe på 2.5 % havde forhøjet BMI, mens den mindste gruppe på 0.6 % havde en BMI i det klart overvægtige spektrum i en alder af 3 år. I alderen 7 år havde den mindste gruppe udlignet sig og lå i det ikke-overvægtige spektrum som de 83.3 %.

Piger var mere sandsynlige til at være i den moderat forøgede gruppe, mens pakistanske, sorte caribiske og sorte afrikanske børn havde mest tendens til at høre hjemme i det klart overvægtige spektrum.

Forskningen kiggede også på andre faktor for at se om disse kunne have en indflydelse på børns vægt.

Efter at have taget højde for baggrundsfaktorer, amning og den tidlige introduktion til fast føde, kunne det konstateres at disse ikke kunne kobles sammen med børns vægt. Sukkerholdige drikke, frugt indtag, tv-tid og deltagelse i sport var ligeledes ikke stærke prædiktorer for usund vægtøgning.

 

Kilder:
Materials provided by University College London.
Kelly, P. Patalay, S. Montgomery, A. Sacker. BMI Development and Early Adolescent Psychosocial Well-Being: UK Millennium Cohort Study. PEDIATRICS, 2016; DOI: 10.1542/peds.2016-0967
sciencedaily.com/releases/2016/11/161111132905.htm