I kølvandet på Den Store Danske Proteinpulvertest 2015, har nogle udtrykt skepsis over for testen. Eller mere specifikt har særligt personer, der belejligt er associeret med Bodyman på den ene eller anden måde, udtrykt deres skepsis.
Vi testede 9 danske forhandlere af proteinpulver, hvoraf en at virksomhederne dumpede testen: Bodyman. Testen er finansieret af Folmand Holding Aps. Laboratorienavn er ikke angivet da det er standard ikke at offentliggøre laboratorier i kommercielt øjemed.
Vi vil dog foreslå at tage kontakt til EuroFins Steins laboratorier og høre om vilkårene, hvis man er interesseret i at høre nærmere om test af proteinpulver.
Flere har skrevet der skal slås koldt vand i blodet, da der kun at tale om én test. Dette er ikke korrekt.
Vi testede ikke blot Bodymans proteinpulver én gang, men to gange. Og vi testede ikke blot én variant, men to forskellige varianter: chokolade og mint chokolade.
Begge test viste det samme; der er foregået overlagt amino acid spiking. Mere specifikt er det aminosyren glycine, som der er tilsat 1000% ekstra mere end der normalt er deklareret per 100 gram Whey protein koncentrat.
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-5860640503149483″
data-ad-slot=”9178150648″
data-ad-format=”auto”>
Vi tester gerne igen
Vi har tilbudt Bodyman.dk at foretage endnu en test, for at give dem mulighed for at “rense” deres navn. Det eneste krav er blot at vi selv opsamler denne prøve, så vi ved at testen er foretaget på proteinpulver man vil kunne finde på deres hylder. Dette er der ikke blevet responderet på.
For dem der ikke har læst hele den originale artikel er problematikken som følgende:
Bodyman WPC er 9 % underdoseret i forhold til varedeklaration:
Endvidere er 15,5 % af det totale proteinindhold erstattet med glycine – en billig ikke-essentiel aminosyre, der blot tager plads fra kvalitets-aminosyrer og dermed forringer kvaliteten af proteinet væsentligt og sænker det reelle proteinindhold. Med andre ord snydes du for den mængde kvalitetsprotein du bør have og som er deklareret.
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-5860640503149483″
data-ad-slot=”9178150648″
data-ad-format=”auto”>
Så grundlæggende er der 3 forskellige problematikker:
- Proteinindholdet i produktet er 9 % lavere end den oplyste værdi på næringsdeklarationen.
- 15,5 % af dette proteinindhold udgøres desuden af tilsat glycin – en ikke essentiel-aminosyre, der ikke er af ernæringsmæssig betydning, da kroppen selv kan danne denne aminosyre. Tilsætning af billige aminosyrer er kendt som amino acid spiking, og derved sænkes kvaliteten af proteinpulveret, der bliver mindre egnet som kosttilskud til styrketræning (kilde: https://www.bodylab.dk/shop/hvad-betyder-proteinkvalitet-1886c1.html).
- Amino acid spiking bruges som erstatning for komplet kvalitetsprotein. Dermed er der ikke blot et højere indhold af en ”ligegyldig” aminosyre, der er også et tilsvarende lavere indhold af komplet protein og essentielle aminosyrer, som man netop har betalt for. Så sammenlignet med et ”rent” valleproteinpulver er proteinkvaliteten dårligere, og det reelle proteinindhold er i virkeligheden lavere, trods næringsdeklarationen viser samme mængde protein.