kosttilskud.dk

 

Hvad gemmer dit kreatin på?


teske med kreatinKreatin er et af de mest succesfulde kosttilskud nogensinde. Og det er bestemt ikke uden grund. Det har en veldokumenteret effekt, i forhold til både styrke og masse, og har kun ganske få og helt harmløse bivirkninger. Og så er det endda relativt billigt. Men kreatin er ikke bare kreatin. Det kommer vi mere ind på senere.

Der findes i dag en del kreatin producenter verden over, som forsyner kosttilskuds firmaerne med deres råvarer. Denne artikel vil dog hovedsageligt fokusere på de 5 største, som står for 80-90 % af distributionen til de forskellige kosttilskudsfirmaer verden over. Det drejer sig om 2 firmaer i Kina, 2 firmaer i USA og 1 firma i Tyskland.

I USA fungerer kosttilskuds-industrien som et selvstyrende organ. Modsat eksempelvis Danmark, så har man i USA ikke nogen statslige institutioner som blander sig i hvordan man kører butikken. Det betyder reelt, at man kan producere både produkter som lover ting de ikke kan holde, men også produkter som kan være potentielt sundhedsskadelige.

Så køber man amerikanske kosttilskud så ved man reelt ikke om man får det man betaler for.

De fleste er sikkert glade for at få mere end det man betaler for. Køber man et glas C-vitaminer med piller som ifølge deklarationen skulle indeholde 500 mg C-vitamin, men i stedet for indeholder 600 mg C-vitamin, så er det umiddelbart positivt. Men indeholder pillen noget den overhovedet ikke burde indeholde, så er snakken en anden. Specielt hvis de uønskede stoffer har konsekvenser for brugernes helbred. Det har man tidligere set eksempler på. Man har eksempelvis set dødsfald hos bruger af aminosyren L-Tryptofan. Ikke fordi L-Tryptofan er farligt, men fordi man opdagede, at en af sendingerne indeholdte et stof som overhovedet ikke burde være til stede i produktet.

Og hvad har det så at gøre med kreatin? Det kommer vi nærmere ind på nu. Et firma testede nemlig for nylig kreatinet fra de 5 største producenter af kreatin, og testede diverse kosttilskud fra firmaer verden over, herunder USA, Tyskland, England og andre lande. Firmaet som stod for testene ønsker at være anonymt, for at undgå beskyldninger for at være ”kosttilskuds-fjendsk”. Der er dog tale om et stort og meget anerkendt firma. Så der er absolut ingen grund til at betvivle de resultater de er nået frem til.

Hvad testede det kære firma så for? De testede for indhold af dicyandiamid, kreatinin, dihydrotriazin og salt indhold. Og hvad viste resultaterne så? De viste, at der er meget stor forskel på kreatin kvaliteten, alt efter hvor det kommer fra. Renheden af kreatin produkterne blev også testet, og den svingede mellem 88-92 %. Jeg ved godt de fleste kreatin produkter påstår, at produktet indeholder 99 % ren kreatin monohydrat, men man skal huske, at kreatin monohydrat indeholder en mindre mængde vand.

Inden vi kigger nærmere på resultaterne, så bør vi måske kigge nærmere på nogle af de stoffer man testede for, og rent faktisk fandt i nogle af produkterne. Det bekymrende er, at man ikke ved noget omkring sikkerheden ved disse stoffer. Specielt mht. dihydrotriazin. Hvis man undersøger de forskellige medicinske og kemiske databaser, og diverse lærebøger, så er der absolut ingen dokumentation for at disse stoffer er sikre, og kan derfor være potentielt sundhedsskadelige.

Specielt når man tager udgangspunkt i, at disse stoffer faktisk findes i relativt store mængder i flere kreatin produkter. Specielt når man tænker på hvor store doser af kreatin folk indtager på daglig basis. Folk indtager ikke kun ½ gram kreatin dagligt. De indtager 5, 10 eller måske helt op til 25 gram i en loading fase. Så selv en lille mængde dihydrotriazin kan hobe sig op til en ganske betragtelig mængde over tid. Et kreatin produkt indeholdte eksempelvis 18.000 PPM dicyandiamid (dele pr. million). Hvis en person tager 10 gram kreatin om dagen, så får han 180 mg dicyandiamid pr. dag. Indtager han 30 gram kreatin om dagen, hvilket ikke er unormalt for visse personer i forbindelse med en loading cyklus, så indtager han over et ½ gram dicyandiamid om dagen.

Lidt information om de forskellige kemikalier

Dicyandiamid (DC)

DC er et restprodukt fra et af startkemikalierne (cyanamid), som bruges i forbindelse med kreatin produktion. DC dannes under produktionen af kreatin, og findes der store mængder DC i kreatinet, så skyldes det typisk en forkert eller mangelfuld produktionsproces. Et kreatin produkt af meget høj kvalitet vil indeholde meget små mængder DC, typisk i omegnen af 20-50 PPM. DC er umiddelbart ikke et stof som betragtes som voldsomt sundhedsskadeligt. Orale studier lavet på dyr, med en varighed på op til 90 dage, har ikke vist hverken toksiske eller carcinogene effekter, og akut forgiftning er kun set ved ekstremt høje doser. DC bliver brugt til mange forskellige ting i den kemiske industri. Det bliver brugt til en række interessant ting, såsom gødning, sprængstof, rengøringsmidler, stabilisator i vaskemiddel og en lang række andre ting. Når man tænker på hvor meget der rent faktisk findes i nogle kreatin produkter, så skal man være glad for, at det umiddelbart ikke er voldsomt toksisk. Men man bør alligevel have den holdning, at man ikke ønsker at indtage noget der ikke burde være der. Og slet ikke i de mængder. Hvorfor spille russisk roulette, når producenterne kunne gøre mere for at øge renheden?

 

Dihydrotriazin (DZ)

Med hensyn til DZ, så forholder tingene sig en smule anderledes. Man ved reelt ikke meget om den toksiske effekt af DZ, og det kunne i teorien have carcinogene effekter uden man ved det. DZ hører til en familie af kemikalier som kaldes ”triaziner”. Det er en organisk base, med mange forskellige derivater. Nogle af disse derivater er toksiske, mens andre ikke er det. Så med hensyn til DZ, så kan det i princippet gå begge veje. Og mht. de derivater som er toksiske, så snakker vi ikke bare om en mild toksisk effekt, men om kemikalier som er ekstremt giftige for mennesker. Hvis et kreatin produkt indeholdte meget små mængder DZ så ville det højest sandsynligt ikke betyde noget. Men selv et indhold på 1 % vil betyde, at man over tid indtager mange 1000 mg DZ. Det kan på ingen måde være noget kunderne ønsker. Har man valget mellem et produkt som indeholder store mængder DZ, og et mere rent produkt, så ville jeg personligt hellere betale lidt ekstra, og så undgå indtagelse af et stof man reelt ikke ved noget som helst om. Specielt når det rent faktisk kan lade sig gøre at minimere indholdet af disse stoffer.

Kreatinin

Kreatinin er et af de stoffer på listen som er lettest at tage stilling til. Kreatinin er faktisk et biprodukt af kroppens egen kreatin metabolisme, og man ser det også som biprodukt ved kreatin produktion. Der findes en lille mængde kreatinin i alle kreatin produkter. I nogle produkter findes der dog ret høje mængder. Helt op imod 7700 PPM. Det er med stor sandsynlighed harmløst at indtage kreatinin. Der findes forskning som kæder indtagelse af kød, med store mængder kreatinin, sammen med kræft i tyktarmen, men i det store hele er risikoen ved indtagelse af en mindre mængde kreatinin nok ikke det man skal bekymre sig mest om. Pointen i forhold til kreatinin er nærmere, at når man køber kreatin, så ønsker man at indtage kreatin, og ikke kreatinin. Selvom det er et naturligt biprodukt af kroppens egen kreatin metabolisme, så har det ingen præstationsfremmende effekt overhovedet. Et kreatin produkt af høj kvalitet bør ikke indeholde mere end 100 PPM af kreatinin.

Salt

Ligesom kreatinin, så ligger salt lige til højrebenet. Ligesom kreatinin, så sker der ingenting ved at indtage salt i normale mængder. Den mængde salt der findes i kreatin er så lille, at det udgør en meget lille del af den mængde salt en normal person indtager i løbet af en dag. Men pointen fra før gælder også her. Man betaler for kreatin, og ikke for salt. I de tests man lavede, var det laveste salt indhold 20 PPM, mens det højeste salt indhold lå på 500 PPM. Så må det være op til læseren at vurdere hvad et acceptabelt salt indhold er.

Konklusion

Som kunde må man være interesseret i at få det mest rene kreatin produkt man kan få fingre i. Det er ingen som kan være interesseret i at indtage store mængder af kemikalier, som ikke burde være til stede i produktet, i andet end ubetydelige mængder. Hvis man kigger på nedenstående liste af kreatin producenter, så taler listen sit helt tydelige sprog. Den tyske producent er helt klart den producent som gør mest ud af at producere et kreatin produkt af høj kvalitet og renhed. Der er meget, meget små mængder af de nævnte stoffer i. De amerikanske og kinesiske producenter er dem som gør det absolut dårligst. Det burde være stof til eftertanke for dem som tror amerikanske produkter er bedre end europæiske produkter, når vi snakker om bodybuilding kosttilskud.

Dicyandiamide

Creatinine

Dyhydrotriazine

Sodium

German producer < 20 ppm < 50 ppm n.d. 20 ppm
Chinese producer #1 18000ppm 100ppm n.d. n.d.
Chinese producer #2 2300ppm 1500ppm n.d. n.d.
USA producer #1 300ppm 2500ppm 90ppm 500ppm
USA producer #2 400ppm 190ppm 410ppm 295ppm
USA distributor #1 120ppm 220ppm 60ppm 493ppm
USA Distributor #2 80ppm 1480ppm 30ppm n.d.
USA Distributor #3 250ppm 400ppm 80ppm n.d.
USA Distributor #4 30ppm 70ppm 300ppm n.d.
USA Distributor #5 n.d. 200ppm n.d. n.d.
USA Distributor #6 40ppm 800ppm 180ppm n.d.
USA Distributor #7 30ppm 400ppm 120ppm n.d.
USA Distributor #8 120ppm 350ppm 20ppm 478ppm
USA Distributor #9 30ppm 90ppm n.d. n.d.
USA Distributor #10 30ppm 100ppm n.d. n.d.
GB Distributor #1 < 20ppm 80ppm 30ppm n.d.
GB Distributor #2 80ppm 210ppm 160ppm n.d.
GB Distributor #3 < 20ppm 90ppm n.d. n.d.
GB Distributor #4 2600ppm 100ppm n.d. n.d.
GB Distributor #5 4700ppm 7700ppm 60ppm n.d.
GB Distributor #6 60ppm 320ppm 60ppm n.d.
GB Distributor #7 7700ppm 2900ppm 120ppm n.d.
GB Distributor #8 20ppm 80ppm n.d. n.d.
GB Distributor #9 20ppm 100ppm n.d. n.d.
GB Distributor #10 9000ppm < 50ppm 40ppm n.d.
GB Distributor #11 600ppm < 50ppm 20ppm n.d.
German Distributor 50ppm 100ppm n.d. n.d.
Spanish Distributor 30ppm 200ppm n.d. n.d.