kosttilskud.dk

 

Fysiologien bag muskelvækst


Der er to stereotype årsager til at folk træner i et fitnesscenter – enten træner de for at tabe sig eller så er det med henblik på at opbygge muskler. Selvom muskelvækst (hypertrofi) er en af de hyppigste årsager til at folk træner, så er det meget få mennesker (professionelle trænere inkluderet), der virkelig kender og forstår den fysiologiske kæde af begivenheder, der opstår under og efter intens styrketræning.

Hypertrofi er en kompleks proces, der involverer mange faktorer herunder tilstrækkelig øvelsesmodstand og hormonelle reaktioner. Denne artikel fokuserer på en simpel beskrivelse af processen, så du kan forstå et princip, der danner fundamentet for mange motionisters træning.

Hypertrofi – En kæde af begivenheder
Processen starter med, hvad der betegnes som stimulus – Dette er selve træningen. Vi stimulerer musklen, hvilket medfører trauma. Dette er fagudtrykket for muskelskade – nedbrydelse af skeletmuskulatur. Hvis kroppen får mulighed for at restituere samtidig med en tilstedeværelse af korrekte ernæringsmæssige forhold, vil kroppen genopbygge og øge muskelmassen.

Traumet aktiverer satellitceller. Disse celler migrerer til de områder af musklen, der er blevet beskadiget under træning og igangsætter den kædereaktion af begivenheder, der igangsætter reparationen og væksten af vævet.

I de beskadigede områder binder satellitcellerne sig til hinanden og til muskelfibrene. Dette øger umiddelbart tværsnitsarealet af musklen (hypertrofi), men af primær betydning er satellitcellernes indflydelse på dannelsen (syntesen) af nye myofibriller (muskelproteintråde).
Den ekstra cellekerne fra satellitcellerne øger musklernes kapacitet for syntese af de kontraktile myofilamenter, kendt som Aktin og Myosin. Disse udgør de fysiske-mekaniske proteinelementer, som muliggør muskelkontraktion. Jo flere kontraktile myofilamenter vi har, desto stærkere er vi (groft sagt). Dette er årsagen til, at større muskler som regel er stærkere end mindre muskler – førstnævnte indeholder flere kontraktile myofilamenter.

Processen er kun succesfuld, hvis kroppen er velnæret og veludhvilet. Herved forsynes den med de nødvendige næringsstoffer og samtidig muliggør en udhvilet krop, at de fysiologiske forandringer og tilpasninger kan gennemføres fuldstændigt. Hvis kroppen ikke tilføres tilstrækkelig næring, vil de nye proteiner og kontraktile myofilamenter ikke blive syntetiseret, hvilket fører til ringe eller ingen fremskridt med opbygning af musklerne.
muskeltværsnit
Gennemgangen ovenfor gengiver kun de grundlæggende fysiologiske begivenheder bag hypertrofi. Der er adskillige andre faktorer, der spiller væsentlige roller i processen.

Hormoners rolle under muskelvækst
Hormoner eller hormon-lignende forbindelser i kroppen spiller en afgørende rolle under hypertrofi. Vi vil referere til disse hormoner som værende vækstfaktorer. Vækstfaktorerne stimulerer satellitceller til at øge tykkelsen af muskelfibrene.

Der er en tydelig korrelation mellem mængden af ??vækstfaktorer og evnen til at generere muskelvæv. Dette er årsagen til at mange atleter bruger anabolske steroider, som enten er naturlige eller syntetiske hormoner, der på unaturlig vis øger muskelvæksten. Denne ikke-medicinske anvendelse af vækstfaktorer er farlig og giver i sportsbegivenheder en urimelig fordel over de atleter, der ikke benytter sig af disse tilførte vækstfaktorer. Brugen heraf er derfor forbudt af næsten alle sportslige forbund.

Vækstfaktorer regulerer satellitcellerne og desto flere satellitceller tilstede, desto mere produktive vil de tidligere omtalte processer være og (til et punkt) jo mere muskelvæv vil kroppen danne.

En særlig betydningsfuld vækstfaktor, som vides at spille en vigtig rolle under hypertrofi er Hepatocyte Growth Factor (HGF). Forskningsstudier udført af Charge og Rudnicki (2004) foreslog, at det er den aktive og afgørende faktor i beskadiget muskelvæv og ligeledes kan HGF være hovedårsagen til at satellitcellerne migrerer til det beskadigede muskelvæv. Denne proces hjælper regenerering af muskelvæv, hvilket fører til øget muskelmasse.

Fibroblast Growth Factor (FGF) er af afgørende betydning for de processer, der finder sted efter træning. Omfattende forskningsdata har ført til den konklusion, at FGF er ansvarlig for re-vaskularisering (dannelsen af nye blodkar) af væv under muskelregenerationen. Dette er særlig vigtigt, da væv skal have tilstrækkelig blodforsyning for dels at være velnærede og dels fore at muliggøre fjernelse af affaldsprodukter. Hormoner og andre vækstfaktorer transporteres ligeledes via blodet, hvilket yderligere understreger betydningen af ??en vaskularisering af muskelvævet.

Insulin-like Growth Factor I og II (IGF) er vækstfaktorer, som ligeledes har veldokumenterede betydning for processen herunder med særlig henblik på reguleringen af væksten. De er ansvarlige for at fremme proteinsyntesen og reparationen af de enkelte muskelceller, der har været udsat for trauma. Proteinsyntesen i musklerne fører til dannelsen af flere kontraktile elementer, hvilket gør musklen større og stærkere. Som størrelsen og styrken tiltager, vil musklen være i stand til at løfte mere vægt og processen vil kunne fortsætte, indtil et naturlig plateau er nået.

igf-1 opbygning
igf-1 opbygning

Human Growth Hormon (HGH) er et af de mest afgørende hormoner under hypertrofi. HGH frigives til blodet under og efter træning, og GH niveauet er i høj grad afhængig af øvelsesintensiteten. Med det formål at forsyne muskelopbygningsprocessen med energi inducerer HGH fedtforbrænding, hvilket ligeledes er en åbenlys fordel for de personer, der ønsker at tabe overskydende kropsfedt. Hormonet stimulerer også optagelse af aminosyrer og inkorporering af disse i skeletmuskulaturens proteiner.
væksthormon opbygning
vækstormon opbygning

Testosteron er nok det mest velkendte hormon af alle. Testosterons rolle under hypertrofi er af afgørende betydning. Det stimulerer det HGH respons, der opstår som følge af træning, øger cellernes aminosyreoptagelse og inducerer proteinsyntesen i skeletmuskulaturen. Noget tyder på, at testosteron kan have stor betydning for reguleringen af satellitcellerne.

I teorien, jo højere testosteron-niveau en person har desto større muskelopbygningskapacitet har personen.

testosteron opbygning
testosteron opbygning

I betragtning af den vigtige rolle, som hormoner spiller under hypertrofi, er det let at se, hvorfor professionelle atleter ofte bruger præstationsfremmende stoffer.

Et godt råd her til sidst! Hvis du ønsker at indsprøjte risikable kemikalier i din røv eller er fortrolig med at indtage piller, der med god sandsynlighed er blevet fremstillet i et beskidt, ikke-professionelt laboratorium, gå bare i gang. Hvis du derimod, ligesom mig, sætter pris på din sundhed og vitalitet så undgå dem. I sandhed ønsker de færreste unaturlige hormonniveauer, tæve-bryster, knogleskørhed, bumser, adfærds- og temperamentsproblemer, testikelsvind, svedproblemer, nyresvigt, leversvigt, forstørret hjerte. Listen er lang, det skulle livet også gerne være!