kosttilskud.dk

 

Forbrænding af fedt


Forbrændingen af fedt er af afgørende betydning for om man er tyk eller tynd, om ens krop minder om en pære fremfor en prinsesse og om ens helbred er godt eller skidt.

Kosttilskud.dk tilbyder information om fedtforbrænding og fungerer samtidig som en guide for dig som ønsker vejledning om hvordan man på effektiv vis forbrænder fedt og får en sund og slank livsstil.

KROPPENS FORBRÆNDING AF FEDT

Forbrændingen af fedt betegner en proces hvor arbejdende muskler omdanner den energi vi får via føden til varme samt bevægelsesenergi. Musklerne tilpasser deres energiproduktion tilenergibehovet. Hvorvidt kroppen forbrænder kulhydrater eller fedt afhænger af faktorer som arbejdsintensitet og arbejdsvarighed. Tommelfingerreglen er, at kroppen, ved en kort arbejdsperiode med høj intensitet fortrinsvis vil forbrænde kulhydrater.

Omvendt vil kroppen over en lang arbejdsperiode med lav intensitet primært forbrænde fedt. Er målet at opnå vægttab, så er den længerevarende aktivitet med lav intensitet at anbefale. En fordel ved denne type aktivitet er samtidig, at kroppen ikke udløser sultfølelser, idet forbrændingen af sukker og kulhydrat ikke er ligeså høj som ved intensiv fysisk aktivitet.

SÅDAN ØGER DU DIN FEDTFORBRÆNDING

I manges tilfælde skal indsatsen i forhold til vægttab og fedtforbrænding indpasses i en travl hverdag med arbejde og familieliv. Et væsentligt spørgsmål er derfor hvordan man på effektiv vis kan forbrænde fedt uden at processen bliver uoverskuelig og alt for tidskrævende.

Der kan opstilles fire principper for hvordan du kan øge din fedtforbrænding ved hjælp af træning og fysisk aktivitet.

Øget fysisk aktivitet i hverdagen er en effektiv måde at forbrænde fedt på. Gåture, cykelture, tag trappen i stedet for elevatoren og brug cyklen som transportmiddel fremfor bilen. Ved at holde kroppen i gang i hverdagen, så opretholdes fedtforbrændingen også på et højt niveau. Fordelen er, at du kontinuerligt forbrænder fedt.

Fedt forbrændingen kan også øges ved langvarig konditionstræning med moderat intensitet.

Power walking, langsomt løb og cykling er eksempler på aktiviteter, du kan gennemføre over en
lang tidsperiode med moderat intensitet. Når intensiteten er moderat, giver det en høj forbrænding af fedt uden for stor stigning i kulhydratforbrændingen.

En yderligere måde at opnå en effektiv forbrænding af fedt på, sker med konditionstræning ved høj intensitet i kort tid. Når pulsen er høj under konditionstræning, giver det større effekt på selve konditionen. Bedre kondition giver højere fedtforbrænding både i hvile og efter måltider.

Den type fedtforbrændring er særlig vigtig, da overvægtige har svært ved at tilpasse fedtforbrændingen til fedtindtaget, herunder at øge fedtforbrændingen ved et højere fedtindtag. Den evne kan sandsynligvis forbedres, hvis man kommer i bedre fysisk form og specielt, hvis man får en bedre kondition.

På kort sigt kan de akutte virkninger af konditionstræning med høj intensitet have bivirkninger på vægtreguleringen, idet tømningen af kulhydratdepoterne som tidligere beskrevet kan øge appetitten, så man ubevidst spiser en større mængde energi svarende til den energi, man har forbrændt. Det kan ødelægge motivationen og gøre det vanskeligt at overholde træningsprogrammet i det antal måneder, der skal til, før konditionen er øget så meget, at fedtforbrændingen er blevet forbedret tilstrækkelig til, at det giver målbare resultater.

Slutteligt er vægttræning et vigtigt element i fedtforbrændingsprocessen. Vægttræning er målrettet træning af musklerne med henblik på at øge muskelvæksten.

Større muskelmasse giver større basalstofskifte, og større basalstofskifte giver større fedtforbrænding. Vægttræning er ligesom intensiv konditionstræning en langtidsinvestering, idet effekten først kommer, når muskelmassen er øget betydeligt.

Øget fysisk aktivitet i hverdagen samt langvarig konditionstræning ved moderat intensitet giver vægt – og fedttab her og nu. Konditionstræning i kort tid med høj intensitet samt vægttræning har fordele på det lange sigt, idet man hermed går ind og normaliserer de ubalancer der i første omgang var årsag til at man tog på.
Metodernes forskellige effekt gør, at man ikke generelt kan sige, at en træningsform er den optimale til at øge fedtforbrændingen. Nogle metoder virker bedst for nogle mennesker i nogle situationer.

HJÆLP TIL FEDTFORBRÆNDING

Hvis man er i tvivl- eller har spørgsmål om fedtforbrænding og vægttab, så er der hjælp at hente. Forbrændingen af fedt kan eksempelvis øges ved at man vælger nogle madvarer fremfor andre. Artiklen forklarer muligheden for, at mandler, magert kød og postevand kan øge fedtforbrændingen.