kosttilskud.dk

 

Fedtfordeling


Hvordan er fedtfordelingen på din krop?

Det er nemlig ikke helt lige meget, hvor på kroppen dit fedt sidder, og det kan have store konsekvenser for din sundhed, hvis dit fedt sidder de ”farlige” steder.

Mange undersøgelser viser i dag, at for meget fedt rundt om livet er usundt og kan medføre en betydelig sundhedsrisiko.  Man taler i denne sammenhæng om den æbleformerede fedt fordeling. Ved den æbleformede fedtfordeling vil fedtdepoterne sædvanligvis aflejre sig inde i bughulen omkring tarmene og de indre organer. Aflejring af fedt disse steder er i mange tilfælde forbundet med  forhøjet blodtryk, udvikling diabetes og åreforkalkning.

Omvendt taler man også om den pæreformede fedtfordeling, hvor fedtdepoterne primært sætter sig i underhuden på lår og hofter. Denne type fedtfordeling er ikke, i samme grad som den æbleformede fedtfordeling, forbundet med helbredsproblemer.

kost og fedtfordelingEn måde at finde ud af, om du har en sund fedtfordeling, er at udregne din talje hofte ratio – altså forskellen mellem dit taljemål og dit hoftemål.

Kostilskud dk har vi lavet et værktøj, så du let kan udregne din talje/hofte-ratio. Alt du skal gøre er at måle din talje og din hofte og indtaste dine mål i nedenstående figur.

Når du skal måle din hofte, skal du gøre det på det bredeste sted omkring ballerne, og når du skal måle din talje, skal du måle lige midt mellem det øverste af hoften og det nederste ribben.

Her er ”Talje hofte” ratio beregneren

Talje/hofte-rationen skal for kvinder være under 0,85 og for mænd under 1,0. Ligger din ratio højere end dette, skal du være opmærksom på, at det kan betyde, at du har for meget fedt omkring maven.  Talje/hofte-rationen kan dog ikke bruges uden videre til at bedømme, hvorvidt du har for meget fedt på maven. Især vil nogle kvinder opleve, at de har en høj ratio uden, at det dog betyder, at de er i sundhedsfare. Det gør sig eksempelvis gældende, hvis man har meget smalle hofter .
Du kan læse meget mere om fedtfordeling på netdoktor.

Prøv også vores BMI beregner!