Kost og kosttilskud der er rig på proteiner slanker bedre end kulhydratrig kost.
Protein giver større mæthed og forbrænding end kulhydrat.
Du kan effektivt sætte skub i dit vægttab ved at undgå produkter der er rige på kulhydrater og istedet øge indtaget af proteindindholdig kost.
Protein øger fedtforbrændingen
Kulhydrat er et vigtigt brændstof for musklerne når du træner. Et vigtigt kostråd til sportsfolk er derfor, at de skal spise fødevarer der er rige på kulhydrater. Der er dokumentation for at kulhydratrig kost øger træningseffekten indenfor alle former for idræt og fysisk træning. Der har også været fokus på de slankende egenskaber ved kulhydratrig kost. Man kan således sagtens finde eksempler på enkeltpersoner der har tabt både 20- og 30 kilo ved at spise kulhydratrig og fedtfattig mad. Dog viser nyere forskning, at man kun taber sig få kilo ved at skære ned på fedtet, og øge mængden af kulhydrater. Kulhydrat er derfor ikke det bedste at spise, istedet for fedt, hvis man vil tabe sig. Samtidig er der forskning der dokumenterer, at protein virker mere slankende end kulhydrat.
Dansk og international forskning dokumenterer effekten af protein for fedtforbrændingen
I en dansk kontekst er der bl.a i 1999 foretaget en undersøgelse af effekten af proteinrig kontra kulhydratig fedtfattig kost. Forskningsinstituttet for Human Ernæring konkluderede at en testgruppe bestående af overvægtige mennesker der spiste proteinrig kost tabte sig mere end testgruppen der spiste kulhydratrig kost. Een gruppe af overvægtige mennesker skulle i et halvt år spise enten proteinrig (25 protein- E%, 45 kulhydrat- E%, 30 fedt-E%) eller kulhydratrig, som svarer til en dansk normalkost, (12 protein-E%, 58 kulhydrat-E%, 30 fedt-E%) kost. Efter 6 måneder havde forsøgspersonerne på kulhydratrig kost tabt 5,1 kg i gennemsnit, mens forsøgspersonerne på proteinrig kost havde tabt 8,9 kg i gennemsnit. Kulhydratkosten havde bevirket et fedttab på 4,3 kg og, proteinkosten et fedttab på 7,6 kg i gennemsnit. 35% af forsøgspersonerne på proteinrig kost, tabte mere end 10 kg af deres startvægt, mens kun 9% af forsøgspersonerne på kulhydratrig kost opnåede så stort vægttab.
En nyere undersøgelse fra University of Wollongong i New South Wales har ført til lignende konklusioner. Konklusionen var at proteinrige måltider kan medvirke til at øge fedtforbrændingen hos overvægtige og svært overvægtige. Forskningsresultatet viser, at overvægtige har en mindre effektiv fedtforbrænding efter et måltid end tynde mennesker. I dette forsøg undersøgte de australske forskere, om proteinsammensætningen i et måltid påvirker denne vægtrelaterede forskel i evnen til at forbrænde fedt. Man fandt frem til, at overvægtige mænd og kvinder forbrænder mere fedt efter måltidet, når de spiser proteinrig morgenmad og frokost, i forhold til den forbrænding, de opnår ved at spise måltider med et lavt proteinindhold. Det betyder, den ekstra protein synes at regulere det underskud på fedtforbrændingen, man ser hos overvægtige.
Protein slanker bedre end kulhydrat
Een af de væsentligste årsager, til at protein slanker bedre end kulhydrat er, at protein giver større mæthed end kulhydrat, og derfor har en mere gunstig indvirkning på appetiten. Men en vigtig del af den slankende effekt af protein skyldes, at protein øger stofskiftet mere end kulhydrat. Det er mere krævende at fordøje, transportere og omsætte protein end kulhydrat. Stofskiftet er netop essentielt for fedtforbrænding og vægttab.