kosttilskud.dk

 

Fedtenergiprocent


Kroppen har brug for energi for at kunne fungere optimalt, det er derfor vigtigt, at vi får dækket vores daglige energibehov. Vi får energi gennem den mad, vi spiser i form af protein, kulhydrat og fedt. Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvor meget af energien, der kommer fra de forskellige energikilder. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at energifordelingen i vores kost ser således ud, at:

Mindst 10% af energien kommer fra protein
Ca. 60% af energien kommer fra kulhydrat
Max 30% af energien kommer fra fedt.

Du kan beregne fedtenergiprocenten i forskellige madvarer ved at indtaste fedtindhold i gram per 100 gram og kilojoule per 100 gram i nedenstående beregner, som vi på kosttilskud.dk har lavet, for at gøre det lettere for dig. Så får du svaret på, hvor meget af energien, der kommer fra fedt, protein og kulhydrat.

Hvis du vil tabe dig, skal den samlede fedtenergiprocent i din kost ligge på max 25%.  Du kan holde øje med det ved at tjekke fedtenergiprocenten på alle de madvarer, du indtager.
Dog er fedt energi procenten ikke det eneste, du skal tænke på, hvis du gerne vil tabe dig, for det gælder også om at holde øje med kalorierne. Nogle varegrupper særligt dem, som i stor grad består af sukker  – som slik eksempelvis – indeholder nemlig nogle gange slet intet eller kun meget lidt fedt. Det betyder dog ikke, at man kan spise uanede mængder uden at tage på, da slik indeholder mange kalorier.

Derfor, hvis du vil tabe dig, skal du både tage hensyn til fedtenergiprocenten og kalorieindholdet i de fødevarer du indtager.
Vi har lavet en figur, så du automatisk kan beregne hvor mange kalorier du ca. skal have om dagen, dvs. dit energibehov.

Fedtprocent eller fedtenergiprocent?

Når man læser på en vares næringsdeklaration, kan man typisk se nærigsindholdet per 100 g for energi, protein, kulhydrat og fedt.  Ser man for eksempel på en liter skummemælk ser næringsindholdet således ud per 100 gram:

Energi 140 KJ (35 kcal)
Protein 3,5 g
Fedt 0,1 g
Kulhydrat 4,8 g

Fordi næringsindholdet er beregnet per 100 gram, og kan man således udlede, at fedtprocenten i mælken er ca. 0,1 %. Her er det imidlertidig vigtigt at huske på, at der er forskel på en vares fedtprocent og en vares fedtenergi procent.
Bruger vi fedtenergiprocent udregneren ovenfor, finder vi nemlig ud af, at fedtenergiprocenten i skummetmælk er 3 %. Man skal derfor være lidt på vagt, når diverse producenter reklamerer med, at deres varer har et lavt fedtindhold, fordi lavt fedtindhold ikke nødvendigvis er det sammen som, at varen har en lav fedtenergiprocent.