“Europa kunne meget vel være i gang med at kopiere en amerikansk protein skandale, hvis man fortsat bliver ved med at ignorere problemerne med proteinkvaliteten” – siger proteinmejeriet Volac.
Problemet med kvaliteten af protein har man nu igen sat et spørgsmålstegn ved hos den Europæiske Fødevare Sikkerhedsorganisation (EFSA).
Påstanden er ikke til at tage fejl af, for helt tilbage i 2001 kom man med den selv samme konklusion til forgængeren for EFSA, der dengang hed SCF (Scientific Committee on Food), siger Suzane Leser, der står for ernæringsafdelingen hos Volac.
Idet EU har en mangelfuld lovgivning/metode for måling af kvaliteten i protein industrien, står man for en overhængende fare for at komme i den samme situation som i nogle af de øvrige lande.
“Når det kommer til sportsernæring, så burde der være en lov om hvordan kvaliteten burde være. Det ville hjælpe EU betydeligt for ikke at komme i den samme sitúation med protein spiking, som man ser på det amerikanske marked”, – Suzane Leser.
I USA har flere producenter udnyttet et smuthul i loven, som omhandler, at man i deklarationen af protein i fødevarerne ikke har pligt til at skulle oplyse hvilke type aminosyrer man bruger i sine produkter.
Suzane Leser har i de seneste år afholdt kampagner for, at man skal have en form for kvalitets-kodeks i form af måling om hvor godt proteinet er i produkterne. En såkaldt DIAAS metode (the digestible indispensable amino acid score).
Denne kampagne har hun i flere år rettet mod EU’s fødevarelovgivning, som hun håber snart vil vågne op!
Kvaliteten af protein har man endnu ikke brugt kræfter på at måle, da der ikke findes en ordentlig og specifik metode til at gøre det på i EU fødevarelovgivningen.
At kende forskellene.
En anden fødevareorganisation siger også, at EFSA simpelthen ignorerer problemet med protein og kulhydrat kvaliteten.
Man har i flere tilfælde oplevet, at når man forsøger at gøre dem opmærksom på problemet med proteinkvalitet, fx om det kommer fra whey isolat eller kollagen, så er det EFSA’s holdning, at de IKKE ser nogen form for problem på det nuværende marked.
Men det er et generelt problem, ikke mindst skaber det et utroværdigt billede når sports- og ernæringseksperter skal fortælle om proteinkilder, men også når der bliver lavet forsøg og skrevet artikler herom, at der kan forekomme forskellige resultater, da flere og flere producenter snyder med kvaliteten og spæder produkterne op med fx. kollagen frem for whey, da det er et billigere produkt. Problemet er, at det er en dårligere aminosyre, der ikke har relevans for muskelvækst eller kroppen generelt. Og det er nemt at gøre, da der ikke er nogen lovgivning eller metode til kontrol heraf.
En kampagne for forandring.
Selvom Suzane Lesener ved, at det kan være en langvarig process, at få lavet en lov i EU omkring kvalitetskontrol af protein, så er det stadig en nødvendighed. USA er bare et godt eksempel på hvorfor:
- Dalende kvalitet og fup fra producenternes side, har medført flere og flere retssager, da folk føler sig snydt!
Den nuværende “formel” for et proteinprodukt siger, at det er tilladt, at bruge den aminosyrekilde man selv ønsker. Inklusiv ikke-proteinrige kilder, som er billigere at bruge. Det kan fx. være kreatin, glycerin, taurin og andre ikke-essentielle frie aminosyrer man hermed “fylder” produkterne med, så producenten sparer en del penge på fremstillingen.
Dette kan i alt sin enkelthed betyde, at det man kan læse på fødevaredeklarationen kan se ud til at være et produkt med et højt proteinindhold, men selve indholdet på ingen måde lever op til det forventede, da man har brugt et billigere præparat til at fylde i sin fødevare og det derfor rent virknings mæssigt er meget ringere.
En lov omkring dette ville derved beskytte forbrugerne, og samtidig få producenterne til at stoppe med at lave misvisende produkter!
Man oplever også flere og flere får øjnene op for ekstra indtag af protein verden over. Det bliver mere og mere mainstream at gå i fitnesscenter, da mange fx ønsker større muskelvækst eller blot vedligeholdelse af muskelmasse. Derfor er det en skam, at forbrugerne på denne måde bliver ført bag lyset, da de i god tro indtager protein-produkterne med henblik på en ønsket virkning.
Kilder:
Suzane Lesener (ledende ernæringsekspert for Volac)
Dr. Mark Tallon (direktør for firmaet : Legal Foods)
Link– Nutraingredients.com