kosttilskud.dk

 

Den virkelige årsag til at så mange danskere er overvægtige


Advarsel: vi skal til at snakke om, hvem der har ansvaret for at man bliver tyk. Et emne kun ganske få personer er parate til at tale om.

Du vil fortælle os, at du er tyk, fordi sundhedsindustrien har tjent millioner på at sælge skumle slankekure, og firmaer der sælger fitness kosttilskud har overbevidst dig til at købe shakes med magisk stoffer lidt for tit. Eller måske fordi det er umuligt at spise sundt hele tiden, hvis du har små sukkerbesatte børn, at din skæve arbejdstid ikke efterlader sig nok tid til at lave rigtige måltider, eller at din vægtproblem skyldes dine gener.

Alle disse grunde, sammen med mange andre, spiller en rolle i at fremme udbredelsen af fedme i det moderne samfund. Men ingen af dem kan beskyldes for at have hele ansvaret. Vælger du at tro på sådan noget, vil du misse chancen for selv at have en positiv indflydelse på dit liv, ved at tage ansvar og lave beslutninger, som kun du kan. Med andre ord: hvis du ønsker at få succes, eller i det mindste blive bedre end du er lige nu, må du stoppe med at spille offer.
 
Men her er dent skræmmend: i stedet for at pointere disse undskyldninger, kunne du blot erkende, at du ikke anser tyk som det samme som grim. Faktisk kunne du stolt udmelde at i dine øjne, er tyk smukt, men desværre har folk vedtaget permanente stereotyper om piger med former, fordi de onde marketings guruer og redaktørerne af pop-magasiner i årtier har feticherede anorektiske kroppe. Mens det sidstnævnte meget vel er rigtigt, vil det ikke gøre meget for at støtte din grundlæggende forudsætning, at en anden end du selv er ansvarlig for at du er tyk. Er du sikker på det?

Som forventet, vil begyndelsen af 2017 være fyldt med store løfter og endnu større forhåbninger. Desværre vil de fleste af dem dog ende pinligt forladt blot efter et par måneder. En hurtig gennemgang af studier inden for psykologien vil fortælle, at der ofte sættes for høje mål og forventninger til en selv, hvilket som regel fører til skuffelser og tab af motivation. Så i stedet for at skabe ekstraordinære resultater, presser du dig selv ud over dine grænser, hvilket ofte vil gøre dig ulykkelig og endnu mere utilfreds med dit liv. Så hvad skal du gøre?

Først og fremmest, har du endnu ikke taget ansvar for dine fejl, er der intet bedre tidspunkt end nu. Respekter dine svagheder. Erkend dem for hvad de er, og accepter dig selv som det uperfekte menneske du er. Der er ingen vej uden om – lås dig inde i soveværelset og kom ikke ud indtil du har sluttet fred med dine værste karaktertræk, hvis det bliver nødvendigt. At tage ansvar, vil i sidste ende få dig til at føle bemyndig og klar til at gøre en reel indsats for at ændre dine dårlige vaner.

Derefter planlæg nogle nødvendige handlinger. Beslut hvor du vil starte. Lav enkelte, præcist definerede mål og skriv dem ned. Har du en masse overskydende fedt og ønsker at forbrænde det hele? Der er ubegrænsede muligheder for, hvad du kan gøre for at nå dette mål. Ved bare at bruge et par timer på nettet, vil du finde alt, hvad du behøver at vide om menneskets biologi, sund kost og motion specielt til forbrænding af fedt. Nogle mennesker tror, at fit mennesker bare er født sådan, eller at de bare er heldige at være i stand til at spise en masse og aldrig tage på i vægt. Sandheden er at ingen af disse ting som regel er sande. Fitte mennesker er fit, fordi de konsekvent arbejder hårdt for at bevare kondition, muskelmasse og styrke, samtidig med at de holder kiloene fra sidebenene. De er yderst forsigtige med hvad de spiser, og de fleste er for flere år siden helt stoppet med at spise sødesager og drikke alkohol. Spørg nogen af dem om deres strenge slankekure og træningsrutiner og de vil fortælle at det bestemt ikke er ligetil at holde sig i form.

Forvent at skulle kæmpe. Faktisk bør du tage lidt tid til at tænke over, hvad dine største udfordringer kommer til at blive, og hvordan du forventer at overvinde dem. Chancerne for at et vægttab ikke vil være en smidig og nem proces er stor – du kommer til at stå over for sult, dovenskab, venner der får dig til at spise junkfood og lignende problemer, og nogle gange vil du slagge lidt for meget og begå fejl. Jo længere de lader dig selv slagge, jo sværere vil det være at erstatte dine dårlige vaner med sunde, der kan gøre dig slankere og stærkere. Nogle gange vil du overspise og andre gange vil du skippe en hel måneds træning. Dette er helt okay, så længe du sørger for at vende tilbage, og starte præcis hvor du slap og forsøger at forhindre at gentage de samme fejl endnu engang. Og en fantastisk måde at sikre succes er ved at forudsige dine fejl, før du selv begynder dit vægttabs forløb.

Endelig, uanset hvad du gør, så forsøg ikke at falde i ”det er ikke min skyld” fælden og lad ingen fortælle dig, at du ikke har et valg. For du havde et valg, og du valgte usund mad og fysisk inaktivitet. En erkendelse af dette, vil have en kraftfuld effekt på din mentale styrke til at håndtere dit kropsideals problem mere effektivt og i sidste ende, lære dig at træffe bedre valg.

At skulle acceptere, at man er fed, er bullshit, det fører blot til, at fede mennesker tror de ikke skal arbejde hårdere for at forbedre deres udseende og sundhed, men i stedet bare lade som om de holder af at være fede. Og i virkeligheden kan igen lide at være fede, fordi ingen kan lide at have forhøjet blodtryk, diabetes, ledsmerter, mindre energi, et sløset stofskifte, åndenød og … vi kunne blive ved for evigt. At være politisk korrekt om fedme er latterligt. Folk har brug for, at høre sandheden for at blive provokeret til at ændre! Hvis du ønsker at modtage reel støtte, den slags du behøver for at opmuntre dig til et bedre liv, så skal du omgive dig med mennesker, der er brutalt ærlige, ikke mennesker der, fortæller dig at du ikke har noget magt eller ansvar, og blot skal nyde at være fed. Du må ikke blive et offer for denne måde at tænke på, bare fordi det virker hårdt, at skulle ændre sig selv – stol på hvad vi siger og enhver der selv har været fed og nu er blevet fit. Din indsats vil kunne betale sig.

Start i de små. Men giv aldrig op.

Og glem aldrig at du er den eneste, der kan få dine drømme til at gå i opfyldelse, og du er også den eneste, der kan ødelægge dem.

Valget er altid dit.

Kvindeidealet