kosttilskud.dk

 

C-vitamin


Hvad er c-vitamin?

C-Vitamin er det almindelige navn for stoffet askorbinsyre. Når du køber vitaminpiller er stoffet ofte den form, der kaldes askorbat, for eksempel Natrium-askorbat. Hvor de fleste dyr selv danner C-vitamin i kroppen, hører mennesket til de få arter, der ikke selv kan danne stoffet. C-vitamin optages fra den del af tyndtarmen, der starter nærmest mavesækken (på latin jejunum).

Man anslår, at det samlede indhold af C-vitamin i kroppen under normale omstændigheder er cirka 1,5 gram. Behovet for c vitamin er øget ved fysisk stress og tobaksrygning. Årsagen er formentlig en kombination af øget forbrug og øget udskillelse med urinen. Her på kosttilskud.dk finder du alle de informationer du har brug for om c-vitamin.  

Hvor findes c-vitamin i mad?
Citrusfrugter, kiwier, bær, tomater, blomkål, nye kartofler og grønne bladgrøntsager er rigtig gode kilder til c-vitamin. I Danmark får vi den største del af vores C-vitamin fra grønsager, frugt og kartofler. C-vitamin er også ofte tilsat som konserveringsmiddel i kosten. C-vitaminet nedbrydes af kogning, lys, ilt, rygning og varme. C-vitamin øger optagelsen af den type jern, der findes i grønsager og lignende med op til fire gange. Det øger dog ikke optagelsen af jern fra kød- og blodprodukter.  Hvor meget C-vitamin må jeg tage?  

Anbefalet daglig dosis C-vitamin for voksne mænd og kvinder er 75 mg C-vitamin pr. døgn. Gravide og ammende bør dog indtage henholdsvis 85 og 100 mg pr. døgn.Generelt kan man tåle flere gram uden bivirkninger. Spiser du store mængder, nedsættes den procentvise optagelse kraftig. Hvad er symptomerne på C-vitaminmangel? C-vitaminmangel kan opdages ved at måle indholdet af C-vitamin i blodet. Hos børn kan røntgenbilleder af knoglerne nogle gange hjælpe til at afsløre c vitaminmangel. De første tegn på skørbug er træthed, hyppige forkølelser, muskel- og knoglesmerter og blødninger i huden. Senere hæver tandkødet op og bløder. I slutfasen af sygdommen bliver der åndedrætsbesvær, depression, kramper og shock.