kosttilskud.dk

 

Atkinskuren


atkins diæt

Atkins kuren giver gængse kostråd baghjul og betragter kulhydratet, som en ballademager. Dr. Robert C. Atkins formidler de 4 faser af Atkins kuren i sin bog ”Dr. Atkins’ nye kostrevolution”, solgt i mindst 45 mio. eksemplarer siden 1992.

Dr. Robert C. Atkins har i samarbejde med sin hustru, Veronica Atkins, sammensat adskillige Atkins opskrifter. Det har resulteret i op til flere Atkins bøger med Atkins opskrifter.

atkinskuren

 

Hvad går Atkins kuren egentlig ud på?

De grundlæggende tanker og principper bag Atkins kuren er, at vægttab kan opstå, hvis man spiser masser af fedt og protein, og mindst mulige madvarer med kulhydrater.  Ifølge Atkins kuren er fedt, ost, kød, fløde, majonæse, smør, nødder og olier alt sammen noget kroppen bør have i rigelige mængder frem for pasta, ris, kartofler og brød.

Er det sundt at være på Atkins kur?

Da Atkins kuren i sin tid kom frem, skænkede man ikke kolesteroltal og insulinresistens nogen tanker. Siden har studier vist at Atkins kuren over lang tid med høje mængder af fedt ikke ligefrem påvirker kolesteroltallet i positiv retning, men samtidig heller ikke katastrofalt negativt.
Anderledes forholder det sig med insulinfølsomhed. Her er der evidens for at længere perioder, med low-carb – Atkinskur kan øge insulinfølsomheden.

Atkins kuren er delt op i 4 faser

Her er en beskrivelse af de 4 faser, som Dr. Atkins har opstillet for at vise, hvordan man imødekommer vægttab, og lader det forblive stabilt. Atkins sætter fokus på vigtigheden i at dyrke motion og tage kosttilskud imens, man går i gennem de 4 faser.

  1. Introduktionsfasen: Den første fase skulle kunne skabe resultater inden for 2 uger ved at følge et 12-punkts regelsæt. Det handler om at opnå et vægttab ved at forandre din krops kemi ved at droppe sukker og alkohol for at optimere mæthedsfølelsen og balancere blodsukkeret

  2. Varigt vægttab: Nu kan du følge et kostprogram designet af dig selv. Dit kulhydrat indtag må gerne være højere, så du finder en middelvej uden at vægten stiger igen.

  3. På vej til en stabil vægt: Denne fase kan godt virke som en lang proces, fordi du sætter farten ned for at opnå en stabil vægt.

  4. Hold den stabile vægt: Dette er en fase, hvor man udvider sit fødevaresortiment, mens man forsøger at holde en stabil vægt uden at vende tilbage til tidligere kostvaner.

Atkins kuren er ikke en holdbar kur i det lange løb

Forklaringen på, at kuren skulle kunne føre til vægttab er, at man automatisk spiser mindre end før, på grund af den proteinrige kost, da proteiner mætter mere end kulhydrater. Men det er vigtig at notere, at Atkins kuren er en restriktiv diæt – ikke én man bør følge permanent!

De fysiologiske virkninger fra Atkins kuren kan være, at sulten formindskes grundet det høje fedtindhold og det lave kulhydrat-indtag, da kroppen har svært ved at nedbryde fedtet helt uden kulhydrater. Derfor omdanner kroppen nogle af fedtdepoterne til ketonstoffer, som opstår ved mangel på sukker i stofskiftet. Det kan have en nedsættende effekt på sulten. Hvis man kombinerer dette og proteinets mæthedsfunktion, kan resultatet muligvis lede til et vægttab.

At man kan tabe sig uden at spise færre kalorier lyder umiddelbart usandsynligt, men der er dog videnskabelig dokumentation, som vedkender: at ekstrem kulhydrat-restriktion kan forårsage et vægttab. De seneste studier har givet resultater, der kan tyde på, at Atkins kuren leder til et vægttab. På den anden side, har flere forskere fra forskellige dele af verden vurderet, at Atkins kuren ikke er vejen til et stabilt og varigt vægttab.

Forskningen viser derimod at man modvirker overvægt og fedme ved at dyrke motion og følge en kost bestående af frugt, mange grønsager og fuldkornsprodukter.