kosttilskud.dk

 

5 testosteron boostere der bakkes op af videnskaben


På nettet er der et utroligt stort hype omkring testosteron boostere. Altså kosttilskud der øger din naturlige produktion af det mandlige kønshormon testosteron. Det er fordi testosteron er ”Kongen af mandlige hormoner”, som mange kalder det. Og det er der god grunde til!

I løbet af puberteten er testosteron i høj grad ansvarlig for udviklingen af de mandlige karaktertræk såsom at få dybere stemme, hårvækst og udvikling af reproduktionssystemet.  

I løbet af voksenlivet spiller testosteron en vigtig rolle i adskillige af mandekroppens funktioner, inklusiv processen at opbygge muskler, at tabe fedt, at opretholde libidoen (sexlyst) , at forbedre humøret og at opbygge stærkere knogler.

Konsekvenser af et lavt testosteronniveau

Hos mænd når testosteronniveauet sit højeste i løbet af de sene teenageår og begynder langsomt at falde, når de er i 30´erne. I modsætning til kvinder, der i slutningen af 40 års alderen eller i 50’erne går i “menopause”, så kommer mændenes “andropause” langsomt snigende, med et gradvist fald i testosteron fra manden er i 30’erne og til han dør. De fleste mænd begynder for alvor at mærke konsekvensen af det faldende testosteronniveau når de når op i 40 års alderen. 

Man kan opleve negative bivirkninger når testosteronniveauet er lavere end normalt så som f.eks.:

  • lavt libido (nedsat sexlyst)
  • dårlig sædkvalitet
  • manglende evne til at opbygge muskler, og sågar tab af muskler
  • manglende evne til at tabe fedt, og sågar tage mere fedt på
  • træthed
  • depression 
  • gynækomasti  (mandlig udvikling af bryster – også kendt som tævepatter eller “bitch-tits”)

Læs også vores artikel: Symptomer på lavt testosteronniveau

Det er vigtigt at bemærke, at hvis du oplever nogle af ovenstående symptomer og tror at du lider af testosteronunderskud, bør du opsøge læge.

Ja, nogle tilskud kan under nogle omstændigheder hjælpe med testosteronniveauet, men intet slår et besøg hos en kvalificeret praktiserende læge. Lægen vil i mange tilfælde kunne tage blodprøver og afgøre om du har brug for hjælp. Endvidere vil han muligvis henvise dig til en endokrinolog.

Det skal dog nævnes at øvre og nedre grænseværdier for hvad der af den danske lægestand accepteres som naturlige testosteronniveau spænder meget vidt. Så du kan snildt have et meget lavt testosteronniveau UDEN at lægen vil hjælpe dig, fordi det ligger inden for deres referenceværdier. I sådanne tilfælde kan kosttilskud muligvis hjælpe dig. 

Testosteron-boostere der ikke virker

Det er ikke så længe siden testosteron-boostende tilskud kom på markedet, men efterspørgslen efter dem er vokset ekstremt.

Desværre har de mest markedsførte og mest købte produkter inden for testosteron-boostere intet videnskabelig belæg bag sig.

Før vi kigger på tilskud MED videnskabeligt belæg for virkning, så lad os bruge et øjeblik på at kigge på de mest populære produkter uden videnskabeligt belæg for virkning.

Tribulus Terrestris

Tribulus er en af de mest populære urteplanter inden for testosteron-boostere og har gennem de sidste 2 årtier været et af de dominerende kosttilskud mod lavt testosteron niveau. Desværre viser forskningen, at selvom tribulus terrestris kan forhøje libidoen, har det ingen virkning på det menneskelige testosteronniveau.

I en undersøgelse som blev publiceret i Journal of Ethnopharmacology, blev der for eksempel ikke konstateret nogen stigning i testosteronniveauet hos mænd mellem 20 og 36 år, der supplerede kosten med tribulus terrestris.

Bukkehornekstrakt

Ekstraktet bukkehorn er også en af de mest anvendte urteplanter inden for testoteron-boostere. Ligesom med tribulus virker bukkehornsekstrakt til at have en relativ stærk indvirkning på libidoen, dog uden at have nogen væsentlig virkning på testosteronniveauet.

Denne undersøgelse blev offentliggjort i det internationale Journal of Exercise, hvor 45 styrketrænede mænd supplerede deres kost med 500mg bukkehornsekstrakt pr. dag i 8 uger. Dog kunne forskerne ikke påvise nogen betydelig stigning i testosteronniveauet (eller for den sags skyld i andre hormoner).

Asparaginsyre (D-aspartic acid)

Asparaginsyre (eller aminobutandisyre) er en syre der bruges i proteinsyntesen. D-Asparaginsyre (DAA) er en af de to typer asparaginsyrer, hvor den anden er L-Asparaginsyre.

Selvom kosttilskuddet med asparaginsyre nogle gange har vist at give små stigninger i sunde mænds testosteronniveauer, ser denne stigning også kun ud til at virke i en uge, før det falder igen.

Endvidere har forskning publiceret i Journal of the International Society of Sports Nutrition påvist, at en dosis på 6 gram asparaginsyre pr. dag resulterede i et fald i sunde styrketrænede mænds frie og totale testosteronniveau.

Testosteron-boostere med videnskabelig belæg

Som du kan se, har nogle af de mest brugte kosttilskud inden for testoteron-boostere næsten eller intet videnskabeligt belæg, der støtter brugen af dem.

Der findes dog nogle testosteron-boostende tilskud med videnskabelig belæg for brugen heraf.

Dehydroepiandrosteroner (DHEA)

DHEA er et hormon der forekommer naturligt i menneskekroppen og er nødvendigt for produktionen af testosteron. Forskningen tyder på, at tilskud med DHEA kan forhøje niveauet af testosteron hos folk der kæmper med en aldersrelateret nedgang af testosteron. (DHEA ER ULOVLIGT I DANMARK OG PÅ DOPINGLISTEN)

Derudover har en undersøgelse publiceret i European Journal of Applied Physiology påvist, at tilskud med DHEA for midaldrende mænd hæver niveauet af frit testosteron og forhindrer testosteronet i at falde under høj intensitets interval træning (HIIT).

Magnesium

Magnesium er et livsvigtigt mineral, der findes i madvarer som mørke bladgrøntsager, nødder og frø. Siden disse ikke udgør en stor del af moderne vestlig kost, er magnesiummangel slet ikke usædvanligt.

Magnesiumtilskud kan forhøje niveauet af testosteron til det normale, når det lave niveau er et resultat af magnesiummangel endvidere har det vist sig at det kan øge sportsfolks testosteronniveau.

Faktisk har et studie publiceret i tidsskriftet Biological Trace Element Research påvist, at 4 uger med et dagligt tilskud på 10 mg. magnesiumtilskud pr. kilo kropsvægt forhøjer både det frie og totale testosteronniveau hos både stillesiddende mennesker såvel som atleter.   

Selvfølgelig kan magnesiummangel også rettes op på ved at forhøje indtagelsen af mad rig på magnesium som mørke bladgrøntsager, nødder og frø.  

Zink

Ligesom magnesium er zink også et livsvigtigt kostmineral og findes i madvarer som østers, kød og nødder. Zinkmangel, som er relativt almindeligt hos atleter og mennesker der sveder meget, kan resultere i en nedgang af testosteronniveauerne, så zinktilskud kan forhøje testosteron til normale niveauer.

To undersøgelser publiceret i tidsskriftet Neuro Endocrinology Letters  har påvist at zinktilskud i fire uger forhindrede nedgangen i testosteronniveauerne som faldt i placebogruppen. 

D-vitamin

D-vitaminer er et fedtopløseligt og hormonlignende næringsstof, syntesen er i høj grad afhængigt af sollys, da meget få madvarer indeholder D-vitaminer.

Utilstrækkelige mængder sollys kombineret med utilstrækkelig kostmæssig indtagelse af D-vitaminer kan føre til underskud af D-vitaminer eller sågar mangel, et af symptomerne herpå er en reducering af testosteronniveauet.

Tilskud med D-vitaminer vil derfor rette en mangel på D-vitamin og muligvis resultere i en stigning af testosteronniveauerne.

Dette blev bekræftet i en forholdsvis ny undersøgelse publiceret i tidsskriftet Hormone and Metabolic Research, hvor man fandt ud af, at mænd der tog lidt over 3000 IU D-vitamin i et år oplevede en signifikant statistisk stigning af både den frie og totale testosteron.

Kreatin

Kreatin er en nitrogenorganisk syre, som forhøjer dannelsen af asparaginsyre og derved hjælper med at forsyne alle kroppens celler med energi.

Forhøjelsen af kroppens lagre af kreatin sker med tilskud af kreatin, og den efterfølgende forhøjelse af energi for eksplosionskrævende aktiviteter er hovedsageligt ansvarlig for den markante forhøjelse af ydeevnen.

De fleste folk er ikke klar over, at kreatin også ser ud til at resultere i en lille, men relativt troværdig forhøjelse af testosteronniveauerne som også kan være delvist ansvarlig for den forøgelse af styrke og muskler, som man oplever ved indtagelse af tilskud.

For eksempel har en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metablism vist, at styrketrænede fodboldspillere oplevede en statistisk forhøjelse på 22 % i testosteronniveauerne efter kun 10 uger med kreatintilskud. Forhøjelsen i styrke og mager kropsmasse var også signifikant højere i kreatingruppen sammenlignet med placebogruppen.

Kunne du tænke dig at vide mere om mænd og testosteron, så læs vores yderst populære artikel om Symptomer på lavt testosteronniveau