kosttilskud.dk

 

10 typiske fejl folk begår når de vil tabe sig


Når man starter på en typisk diæt for at tabe sig, så er noget af det første man ofte gør, at støvsuge internettet i søgen efter information.
Informationen vil ingen ende tage, og man ender ofte med at bliver mere forvirret på grund af de modstridende råd og vejledninger.
Her er nogle af de mest almindelige fejl, som de fleste begår under deres jagt på den ideelle vægt.

1. Man stoler på IKKE-eksperters hurtige vægttabs tips

Du er nødt til at lave din research og investere i en god kostplan. Lad en god ernæringsekspert udarbejde en kostplan, som du kan følge og monitorere undervejs. En god ernæringsekspert vil besvare alle dine spørgsmål og give de rette råd og den rette vejledning til folk der vil tabe sig. Dine investerede penge vil give et godt afkast og spare dig for megen frustration i din søgen efter materialer og hurtige tips. HUSK! Det hurtige og effektive kostprogram eksisterer ikke – ikke i det lange løb.

Hvis det ikke er muligt for dig at konsultere en ernæringsekspert, så læs videre her:

2. Du vil ikke tælle kalorier

Vigtigheden af at tælle kalorier, er blevet tærsket godt og grundigt igennem i nyere tids tilgang til vægttab. Det er basisviden – energicirkulation er simpelt:

Hvis du indtager færre kalorier end du forbrænder, så vil du tabe dig.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på kalorieindtaget og nedjustere det i forhold til dit individuelle behov. Rene råvarer indeholder en højere ernæringsværdi og giver bedre mæthed i forhold til andre fødevarer med lav densitet men højt kalorieindhold. Anbefalingen herfra er derfor at indtage uraffinerede råvarer såsom friske grøntsager og frugt. Det er nemmere at blive mæt på denne måde. Dette bringer os videre til følgende fejl…

3. Hvis jeg kun spiser “sund mad”, vil jeg så tabe mig?

Alle fødevarer indeholder en vis mængde energi.

Så selvom du kun indtager rene råvarer og stadig spiser for meget af det – så vil du ikke tabe dig. Olivenolie er en glimrende kilde til sundt fedt. Ved at tilføje en spiseskefuld olivenolie til din salat, vil gøre din salat lækker og tilføje sundt fedt til din krop – men tilføjer du for meget, så vil du overskride det rette kalorieindtag. En spiseskefuld olivenolie indeholder omtrent 119 kalorier. Husk, at du ikke skal overdrive alt for meget med krydderi og saucer.

Læs om og beregn dit energibehov her

4. Du spiser for mange “Sunde snacks” mellem måltiderne

Snacks udfylder tomrummet mellem dine måltider. Mens tørret frugt er velegnet til at blive brugt efter træning til at genopfylde dine glykogen depoter, så vil en overdrivelse medføre et drastisk øget kalorieindtag og være skyld i at du ikke taber dig. 

5. Skær visse fødevarer helt væk

For at smide kropsfedt, er det nødvendigt at skære visse fødevarer væk – eller nedjustere indtaget af dem. Ved at undgå disse fødevarer fuldstændig, vil du have cravings efter dem endnu mere end hidtil. Så beløn dig i stedet med et cheat meal i ny og næ.
En god tommelfingerregel er, at 90 % af din kost skal bestå af gode fødevarer, mens 10 % junk mv. ikke vil ødelægge din diæt. En is i ny og næ, et stykke chokolade fra tid til anden efter træning, vil ikke gøre dig fed – men du skal være forsigtig med “de dårlige fødevarer”.

6. For meget sodavand og juice

De fleste tænker ikke over at sodavand eller juice kan ødelægge diæten for folk, der vil tabe sig.

Et glas “sund juice” kan indeholde op til 30-40 gram sukker. Så vælg i stedet vand, usødet te eller kaffe i moderate mængder.

7. Du undgår tung styrketræning

Træning og motion vil få dig hurtigere i mål og forme din krop, som du vil have den. Men lad være med at begrænse din træning til kun at bestå af cardio. Mens cardio hjælper dig med at tabe fedt, så kræver vægttræning meget mere energi. Når alt kommer til alt, så kræver en større muskelmasse mere energi og dermed arbejder din krop med dig og ikke imod dig, når du forsøger at smide fedtet.

8. Du bruger dine hårde træningspas som undskyldning til at spise mere!

“Jeg havde en rigtig hård træning, så nu har jeg fortjent et stykke kage eller en burger.”
Sådan virker vægtab ikke når man vil tabe sig. Den skræddersyede kostplan, som du har fået, har allerede taget dine træningspas med i ligningen – derfor vil de ekstra kalorier pludselig være i overskud! Træning er ikke en undskyldning for at overspise, men et effektivt redskab på din vej mod dine mål.

9. Du måler fremgang kun ved at kigge på vægten

Selvom din vægt kan give dig en fornemmelse af din fremgang, så bør man være opmærksom på, at det også kan give dig et falskt billede af din fremgang. Når du smider fedt, kan du sagtens samtidig have øget din muskelmasse – og da muskler vejer mere end fedt, så vil det rette billede af din fremgang være at finde i et spejl og med målebånd og ikke nødvendigvis kun på vægten. Tag alle variable med i betragtningen af din fremgang. Du vejer heller ikke det samme i løbet af dagen, på tom mave, efter dårlig søvn, osv.

Young woman standing on scales, low section

10. Du bruger dine “dårlige gener” som en undskyldning!

Folk er vild med undskyldninger. Genetik, hormoner, store knogler. Stop med alle undskyldningerne og se at komme i gang! Der er større sandsynlighed for at dine dårlige valg er grunden til dit utilfredsstillende udseende, frem for at det skulle være dine dårlige gener.

Der findes ikke noget magisk værktøj eller en magisk slankepille. Der findes ikke så dårlige gener, at du slet ikke kan komme i form. Visse betingelser og sygdomme kan gøre rejsen langsommelig og mere besværlig – men det kan ikke stoppe dig fuldstændig på din vej mod dit mål.