En god nats søvn er er utroligt vigtig for din sundhed.
Det er rent faktisk lige så vigtigt som det at spise sundt og dyrke motion.
Desværre forholder det sig sådan at udviklingen i den vestlige verden skubber til de naturlige søvnmønstre. Tendensen er både at der bliver sovet mindre og mindre effektivt. Både mængden af søvnen og søvnens kvalitet er dalende.
Nedenfor finder du 10 grunde til at god søvn er vigtigt.
1. Dårlig søvn kan gøre dig fed
Dårlig søvn er stærkt knyttet til vægtøgning.
Dem der sover for lidt, har en tendens til at veje væsentligt mere end dem, der sover tilstrækkeligt (1, 2).
For lidt søvn er faktisk den stærkeste risikofaktor for overvægt. I et stort og gennemgående studie fandt man frem til at både børn og voksne der sov for lidt, havde henholdsvis 89 % og 55 % større sandsynlighed for at blive overvægtig (3). Søvnens indvirkning på vægtøgning menes at stamme fra flere faktorer – heriblandt hormonelle ændringer og manglende motivation til at være fysisk aktiv (4).
Hvis du prøver på at tabe dig, så er det absolut nødvendigt at få både den rette mængde søvn og den rette søvnkvalitet.
2. Veludhvilede har en tendens til at spise færre kalorier
Studier har påvist at folk med søvnmangel har både en større appetit og en større tendens til at indtage flere kalorier.
Søvnmangel forstyrrer den daglige fluktuation i appetit hormonerne, og det menes at medføre en dårligere regulation af appetitten (2, 5).
Dette resulterer i et højere niveau af ghrelin (et hormon der stimulerer appetitten) og et reduceret niveau i leptin (et hormon der hæmmer appetitten) (6).
Dårlig søvn påvirker altså de hormoner der regulerer appetitten. Får man den rette mængde søvn, så har man en tendens til at spise mindre end dem som ikke får den rette mængde søvn.
3. God søvn forbedrer koncentrationen og produktiviteten
Søvn er vigtigt for flere forskellige af hjernens funktioner.
Heriblandt kognition, koncentration, produktivitet og ydeevne (7).
Alle disse faktorer bliver negativt påvirkede af søvnmangel.
Et studie af medicinstuderende på turnus fungerer som et rigtig godt eksempel. Turnusstuderende på et “traditionelt arbejdsskema” foretog 36 % flere medicinske fejl end turnusstuderende på et arbejdsskema som tillod mere søvn (8).
Et andet studie fandt frem til at en stærkt begrænset søvnmængde havde samme negative påvirkninger på hjernens funktion, som alkohol har (9).
På den anden side fandt man ligeledes frem til, at god søvn forbedrede både problemløsningsevnen og forstærkede hukommelsen blandt både børn og voksne (10, 11, 12).
God søvn forstærker hjernens ydeevnen, mens dårlig søvn forringer den betragteligt.
4. God søvn forbedrer den atletiske præstation
God søvn er blevet koblet sammen med forbedret atletisk præstation.
Et studie omhandlende basketballspillere fandt frem til at bedre søvn medførte væsentlige forbedringer inden for både fart, præcision, reaktionstid, og mentalt velvære (13).
Søvnmangel er ligeledes blevet koblet sammen med ringere fysisk præstation og funktionelle begrænsninger hos ældre kvinder.
I et studie af over 2.800 kvinder fandt man frem til, at søvnmangel hang sammen med langsommere gang, ringere grebsstyrke, og besværligheder i forbindelse med selvstændige aktiviteter (14).
5. Mangel på søvn medfører større risiko for hjertesygdomme og hjertetilfælde
Man ved allerede, at søvnkvalitet og søvnmængde kan have en stor effekt på adskillige risikofaktorer.
Disse faktorer mener man fører til kroniske sygdomme – her inkluderet hjertesygdomme.
En gennemgang af 15 studier har vist, at folk med søvnmangel er i større risiko for at få hjertesygdomme og hjertetilfælde, end folk som får 7 til 8 timers søvn pr nat (15).
6. Søvn påvirker glukosemetabolismen og type-2-diabetes
Eksperimentelle søvnrestriktioner påvirker blodsukkeret og reducerer insulinfølsomheden (16, 17). I et studie af sunde, unge mænd, som blev indskrænket til 4 timers søvn pr nat 6 nætter i træk, fremkom der præ-diabetes symptomer (18).
Dette var afhjulpet allerede efter 1 uges normal søvnmængde.
Dårlige søvnvaner er også koblet stærkt sammen med negative påvirkninger på blodsukkeret blandt den generelle befolkning. Folk der sover mindre end 6 timer per nat har forhøjet risiko for type 2 diabetes (19, 20)
7. Søvnmangel er knyttet sammen med depression
Mentale helbredsspørgsmål, såsom depressioner, er koblet stærkt sammen dårlig søvnkvalitet og søvnsygdomme. Det er estimeret at 90 % af alle depressive har forringet søvn (21).
Søvnmangel er endda forbundet med øget risiko for selvmord (22). Dem der lider af søvnsygdomme, såsom søvnløshed eller obstruktiv søvnapnø, beretter om væsentligt højere rater af depressioner end dem uden søvnproblemer (23).
8. Søvn forbedrer dit immunsystem
Selv en mindre mangel på søvn er blevet koblet sammen med svækkelse af immunsystemet (24). Efter at have givet forsøgspersoner nasal dråber virus fra en almindelig forkølelse, monitorerede et stort 2-ugers studie udviklingen af forkølelsen (25).
Et stort 2-ugers studie monitorerede udviklingen af en simpel forkølelse efter
De fandt ud af at mindre end 7 timers søvn, gav en mere end 3 gange større sandsynlighed for at udvikle en forkølelse, sammenlignet med mere end 8 timers søvn.
Hvis du ofte bliver forkølet, så kan det være en god fordel at sikre dig selv mindst 8 timers søvn. Bonusinfo: hvidløg modvirker også forkølelse.
9. Søvnmangel er koblet sammen med øget inflammation
Søvn kan have en kæmpe effekt på kroppens inflammationstilstand.
Det er et faktum, at søvnmangel har en tendens til at aktivere uønskede inflammationsmarkører og celleskader.
Ligeledes er søvnmangel koblet sammen med kronisk inflammation i tarmkanalen – sygdomme som er samlet under betegnelsen kronisk tarminflammation (26, 27).
Et studie har påvist at søvnrestriktive patienter med Crohns sygdom, havde dobbelt så stor tilbøjelighed for tilbagefald sammenlignet med ikke-restriktive patienter (28).
Forskere foreslår ligefrem søvnevaluering som et værktøj i forbindelse med langtids- og kroniske inflammationsproblemer (27).
10. Søvn påvirker følelser og socialt samvirke
Søvnmangel påvirker vores evne til at interagere socialt.
Flere studier har bekræftet dette gennem følelsesmæssige ansigtsgenkendelses tests (29, 30). Et studie fandt frem til at mangel på søvn hæmmede ens evne til at genkende ansigtsudtryk for vrede og glæde (31).
Forskere mener at dårlig søvn påvirker vores evne til at genkende vigtige sociale markører og behandle følelsesmæssig information.
Afsluttende bemærkning
Søvn er, sammen med ernæring og træning, en af hjørnestenene i et godt helbred. Uden at passe din søvn er det simpelthen umuligt at opnå et optimalt helbred.