Valleprotein er blandt de bedst undersøgte kosttilskud i verden, og med god grund.
Det har en meget høj næringsværdi, og videnskabelige undersøgelser har slået de mange sundhedsmæssige fordele fast, herunder ved undersøgelse af studier med udgangspunkt i mennesker.
Her får du en oversigt over 10 af de mange sundhedsmæssige fordele ved valleprotein.
1. Valle er en glimrende kilde til højkvalitets protein
Valle er den væske der adskilles fra mælk osteproduktion, og det er her valleproteinet kommer fra. Kvaliteten af denne protein er høj, da den indeholder alle de essentielle aminosyrer. Proteinet er letfordøjeligt og absorberes hurtigt fra tarmen i forhold til andre typer af protein (1) . Dette gør det til en af de bedst tilgængelige kilder til protein igennem kosten. Der er overordnet tre hovedtyper af valleproteinpulver: koncentreret valleprotein, isoleret valleprotein, og hydrolyseret valleprotein. Koncentratet er den mest almindelige type, og er samtidig den billigste. Som kosttilskud er valleprotein meget populært blandt bodybuildere, atleter og andre, der ønsker at øge deres proteinindtag.
Opsummering: Valleprotein har en meget høj næringsværdi og er en af de bedste kilder til højkvalitets protein. Det er meget let fordøjeligt, og absorberes hurtigt i forhold til andre kilder til protein.
2. Valleprotein fremmer muskelvækst
Med alderen falder muskelmassen naturligt, og det bliver sværere at opbygge og vedligeholde muskelmassen. Dette fører sædvanligvis til en højere fedtprocent og øger risikoen for mange livsstilssygdomme. Denne negative ændring i kropssammensætning kan modvirkes med en kombination af styrketræning og en tilstrækkelig mængde, og hensigtsmæssig sammensætning af kosten.
Styrketræning kombineret med et øget indtag af proteinrige fødevarer eller proteintilskud har vist sig at være en effektiv forebyggende strategi .
Særligt effektivt er højkvalitets proteinkilder, såsom eksempelvis valle, som er rig på den forgrenede aminosyre leucin. Leucin er den af aminosyrerne som virker mest vækstfremmende (2) (anabolsk) . Af denne grund er valleprotein effektivt til forebyggelse af aldersrelateret muskeltab, samt til forbedret styrke og en pænere krop . Til at øge muskelvæksten, har valleprotein vist sig at være lidt bedre i forhold til andre typer af protein, såsom casein eller soja . Medmindre din kost allerede mangler protein vil kosttilskud sandsynligvis ikke gøre en stor forskel.
Opsummering: Valleprotein er fremragende til at fremme muskelvækst og vedligeholdelse, når det igennem kosten kombineres med styrketræning.
3. Valleprotein kan sænke blodtrykket
Unormalt højt blodtryk (hypertension) er en af de vigtigste risikofaktorer for hjertesygdom. Talrige undersøgelser har knyttet forbruget af mejeriprodukter med reduceret blodtryk . Denne virkning er blevet tilskrevet en bestemt række bioaktive peptider i mejeriprodukter, de såkaldte “angiotensin-konverterende-enzymhæmmere” (ACE-hæmmere) (3). I valleproteiner er ACE-hæmmere kaldet lactokininer . Adskillige dyreforsøg har vist deres gavnlige virkninger på blodtrykket . Et begrænset antal menneskestudier har undersøgt effekten af valleproteiner på blodtrykket, og mange eksperter mener at beviserne er usikre.
Et studie af overvægtige personer viste, at et valleproteintilskud på 54 g/dag i 12 uger, sænkede det systoliske blodtryk med 4%. Andre mælkeproteiner (kasein) havde lignende effekter . Dette understøttes af en anden undersøgelse, der fandt signifikante virkninger, når deltagerne fik valleproteinkoncentrat (22 g/dag) i 6 uger.
Blodtrykket faldt kun hos dem der havde højt eller let forhøjet blodtryk til at begynde med . Der blev ikke fundet nogen signifikante virkninger på blodtrykket i en undersøgelse, hvor der blev brugt meget lavere mængder af valleprotein (mindre end 3,25 g/dag) blandet i en mælkedrik.
Opsummering: Valleprotein kan sænke blodtrykket hos personer med forhøjet blodtryk. Dette skyldes bioaktive peptider kaldet lactokininer.
4. Valleprotein kan understøtte behandling af type 2 diabetes
Type 2-diabetes er en kronisk sygdom karakteriseret ved højt blodsukker og nedsat funktion af insulinproduktion. Insulin er et hormon, der stimulerer optagelsen af blodsukkeret ind i cellerne, og holde det inden for de sunde grænser. Valleprotein har vist sig at være effektiv til at moderere blodsukker, ved både at øge niveauet af insulin samt følsomheden overfor dens virkninger (4) . Sammenlignet med andre proteinkilder, såsom æggehvide eller fisk, synes valleprotein synes at have den største effekt. Disse egenskaber af valleprotein kan endda nærmest sammenlignes med dem der er ved diabetiske lægemidler, såsom sulfonylurinstof. Som et resultat heraf kan valleprotein effektivt anvendes som en supplerende behandling til type 2 diabetes. Et valleproteintilskud før eller i forbindelse med et kulhydrattæt måltid, har vist sig at moderere blodsukkeret hos både raske mennesker og type 2-diabetikere.
Opsummering: Valleprotein er et effektivt middel til at moderere blodsukkeret, især når det tages før eller sammen med et måltid med mange kulhydrater. Dette kan være særligt anvendeligt til mennesker med type 2 diabetes.
5. Valleprotein kan bidrage til at reducere inflammation
Inflammation er betændelse og er en del af kroppens reaktion på beskadigelse. Kortsigtet inflammation er gavnlig, men under visse omstændigheder kan det blive kronisk. Kronisk inflammation kan være skadelig, og er en risikofaktor for udvikling af mange sygdomme. Dette kan afspejle underliggende helbredsproblemer eller dårlige livsstilsvaner. En stor review-undersøgelse viste, at høje doser af valleprotein signifikant reducerede C-reaktivt protein (CRP), som er en central markør for betændelse i kroppen (5).
Opsummering: Høje doser af valleprotein har vist sig at reducere blodets indhold af C-reaktivt protein, hvilket indikerer, at det kan medvirke til at reducere inflammation.
6. Valleprotein kan være gavnligt mod inflammatorisk tarmsygdom
Inflammatorisk tarmsygdom er en tilstand karakteriseret ved kronisk inflammation i slimhinden i fordøjelseskanalen. Det er en samlet betegnelse for Crohns sygdom og ulcerativ colitis. I både gnavere og mennesker, har valleprotein tilskud vist sig at have gavnlige virkninger på inflammatorisk tarmsygdom(6). Dog er den foreliggende dokumentation svag og der er behov for yderligere undersøgelser, før der kan laves nogen anbefalinger på baggrund af entydige resultater.
Opsummering: Valleprotein kan have gavnlige virkninger på inflammatorisk tarmsygdom.
7. Valleprotein kan styrke kroppens antioxidative forsvar
Antioxidanter er stoffer, der virker mod oxidation i kroppen samt reducerer oxidativ stress og mindsker risikoen for forskellige kroniske sygdomme.
En af de vigtigste antioxidanter i mennesker er glutathion. Glutathion produceres af kroppen, i modsætning til de fleste andre antioxidanter, som vi får fra kosten. Glutathion produktionen afhænger af levering af forskellige aminosyrer, såsom cystein, som nogle gange kan være til stede i begrænsede mængder. Af denne grund kan fødevarer med højt indhold af cystein, såsom valleprotein, øge kroppens naturlige antioxidant-forsvar (7). En række undersøgelser hos både mennesker og gnavere har fundet ud af, at valleproteiner kan reducere oxidativ stress og øge niveauet af glutathion.
Opsummering: Tilskud af valleprotein kan styrke kroppens antioxidant-forsvar ved at fremme dannelsen af glutathion, som er en af kroppens vigtigste antioxidanter.
8. Valleprotein kan have gavnlige virkninger på fedtstoffet i blodet
Højt kolesterol, især LDL-kolesterol, er en risikofaktor for hjertesygdom.
I en undersøgelse hos overvægtige individer, førte 54 gram valleprotein per dag, i 12 uger, til en betydelig reduktion i både total kolesterol og LDL (det “dårlige”) kolesterol (8). Andre undersøgelser fandt ikke lignende virkninger på blodkolesterol , men den manglende virkning kan skyldes forskelle i undersøgelsesdesign.
Der er behov for yderligere undersøgelser, før der kan foretages nogen endelige konklusioner.
Opsummering: Tilskud af højdosis valleprotein kan på lang sigt sænke kolesteroltallet. Beviserne er dog meget begrænsede på dette punkt.
9. Valleprotein mætter meget, hvilket kan bidrage til at mindske sult
Mæthed er et begreb, der anvendes til at beskrive den følelse af mæthed, vi oplever efter at have spist et måltid. Det er det modsatte af appetit og sult, og bør undertrykke cravings for fødevarer og lysten til at spise. Nogle fødevarer er mere mættende end andre, en effekt, der delvist afgøres af deres makronæringsstoffer (protein, kulhydrat, fedt) sammensætning. Protein har langt den største fyldningseffekt af de tre makronæringsstoffer (9). Ikke alle proteiner har dog den samme mæthedseffekt. Valleprotein synes at være mere mættende end andre typer af protein, såsom casein og soja (10). Disse egenskaber gør det særligt nyttigt for dem, der har brug for at spise færre kalorier og tabe sig, uden at føle sult.
Opsummering: Valleprotein virker meget mættende, også i endnu højere grad end andre typer af protein. Dette gør det til et nyttigt supplement til kosten i forbindelse med et vægttab.
10. Valleprotein hjælper dig med at tabe dig
Øget forbrug af protein er en velkendt vægttabsstrategi (11)(12)(13).
Ved at spise mere protein kan du fremme dit fedttab ved:
1) Undertrykkelse af appetit, hvilket fører til reduceret kalorieindtag.
2) Øget stofskifte, som hjælper dig med at forbrænde flere kalorier .
3) Hjælp til at opretholde muskelmassen, mens du taber dig .
Valleprotein har vist sig at være særligt effektiv, og kan have en overlegen virkning på fedtforbrænding og mæthed i forhold til andre protein-typer.
Opsummering: At spise masser af protein er en meget effektiv strategi når man vil tabe sig, og nogle undersøgelser viser, at valleprotein kan have endnu større effekter end andre typer af protein.
Bivirkninger, dosering, og hvordan man bruger det
Valleprotein er meget let at indarbejde i kosten.
Det sælges som pulver, der kan føjes til smoothies, yoghurt, eller blot blandet med vand eller mælk. 25-50 gram om dagen (1-2 scoops) er en almindelig anbefalet dosis, men sørg for at følge doseringsvejledningen på emballagen.
Hvis du ønsker at købe valleproteinpulver online, så er der et godt udvalg Bodylab med tusindvis af kundeanmeldelser. Det er også solgt i forskellige butikker, herunder mange supermarkeder. Dog skal det pointeres at det ikke virker tilsvarende bedre at tage endnu mere end anbefalet, da for meget protein er ubrugelig. Kroppen kan kun anvende en begrænset mængde protein på et givent tidspunkt. Overdreven indtagelse kan også forårsage fordøjelsesproblemer, såsom kvalme, smerter, oppustethed, kramper, luft i maven og diarré.
Med nogle få undtagelser er et moderat forbrug af valleproteintilskud dog godt tolereret af langt de fleste mennesker. Hvis du er laktose intolerant kan valleprotein hydrolysat eller isolat være bedre egnet end koncentrat. Hvis du nogensinde har haft lever- eller nyreproblemer, så rådfør dig med en læge, før du tager et proteintilskud.
Til syvende og sidst er valleprotein ikke bare en bekvem måde at øge din proteinindtag, men kan også have nogle reelle sundhedsmæssige fordele.
Oprindelige Kilde: authoritynutrition.com/10-health-benefits-of-whey-protein/